Helsinkiläinen ahtaaja-kunnanvaltuutettu Jape Lovén (sd.) ihmettelee hallituksen työllisyyspaketin keinoja Puheenvuoron blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Hallituksen hullut päivät - Jape Lovén

Positiiviseksi hän kokee pienyrittäjien tuen ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen sekä työttömyysturvan mahdollisen muuttamisen starttirahaksi. Sen sijaan työttömille työnhakijoille kaavailtu uusi ”työnäytepalvelu” saa Lovénilta kovan tulkinnan. Myös Puheenvuorossa bloggaavat vasemmistolainen Kimmo Kautio sekä viskipuolueen Juhani Kähärä kritisoivat työnäytepalvelua.

– Työnäytepalvelu tarkoittaisi lyhytkestoista työskentelyä työnantajan tehtävissä. Se ei perustuisi työsuhteeseen ja olisi työttömälle vapaaehtoinen. Kuinkahan kauan olisi vapaaehtoista? Lovén kysyy.

– ”Osaamisen voi näyttää ilman että sitoudutaan vielä mihinkään”, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ilmoitti. Helkkari, ei työsuhdeturvaa, ei palkkaa? Ei eläkettä? Ei vakuutuksia?`Ei kertynyttä työuraa työttömyysturvan tai eläkkeen kannalta? Ja ilman ehtoja, kun ei ole työsuhde? Lovén kirjoittaa.

– Hallitus julkaisi eilen uuden työllistämistoimen nimeltä työnäyte. Käytännössä tämä tarkoittaa palkatonta työtä, jossa sinänsä ei ole mitään pahaa, kunhan se perustuu työntekijän aitoon vapaaehtoisuuteen. Todennäköistä on kuitenkin, että valtio alkaa painostaa työttömiä palkattomaan työhön, mikä on väärin sekä työntekijää että sellaisia yrityksiä, jotka eivät tätä ilmaistyövoimaa saa, kohtaan, kirjoittaa puolestaan Kähärä.

Lue lisää Puheenvuorosta: Työnäyte - Juhani Kähärä

– Pyllistettäköön virtuaalisesti kaavaillulle "työnäytepalvelulle", jonka puitteissa työttömien olisi mahdollista tehdä työtä ilmaiseksi yrityksissä. Jumalauta! Kuka näitä ideoi? kritisoi Kautio.

Lue lisää Puheenvuorosta: Älkää antako TEM:n pilata starttirahauudistusta! - Kimmo Kautio

Hallituksen eilisen tiedotteen mukaan se alkaa selvittää ”uuden, työttömille työnhakijoille suunnatun Työnäyte-palvelun käyttöönottoa ja sitä koskevan kokeilun käynnistämistä”. Työnäytteen antaminen tarkoittaisi ”lyhytkestoista työskentelyä potentiaalisen työnantajan tehtävissä” ilman työsuhdetta. Esimerkiksi palkkauskysymykset ovat vielä epäselviä.

– Työttömille hallitus tarjoaa kuulemma lisää keppiä sitten ensi viikolla. Luvassa on kuulemma työssäkäyntialueen laajennuksia, ammattisuojan leikkauksia tai poistoja jne., Lovén jatkaa.

– Ajatteleppa, että olet Oulussa asuva Nokian insinööri ja saat potkut YT:iden päätteeksi. Seuraavalla viikolla sitten vaikkapa Jyväskylään osa-aikaiseksi R-kioskin myyjäksi pari aamua ja iltaa viikossa. Tosi kiva. Ööö, ei ole. Joku tolkku kerjätessäkin hallitus. Ihminen tarvitsee sopeutumisaikaa muutokseen, Lovén kirjoittaa.

Lue myös: Tässä hallituksen työllisyyspaketti