Hallituspuolueissa vihreissä ja keskustassa on erimielisyyttä siitä, mitä hallitusohjelmassa on sovittu kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden teknisestä valvonnasta.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on vahvasti sitä mieltä, että hallitusneuvotteluissa sovittiin nimenomaan jalkapantavalvonnasta. Vihreissä asiasta ollaan eri mieltä.

Kärnä on sittemmin korjannut lausuntojaan. LUE LISÄÄ: Keskustan Kärnä korjaa jalkapantakeskustelua: ”Henkilöön kiinnitettävä paikannuslaite”

LUE MYÖS: Kova ulostulo hallituksen sisältä: ”Keskustan ei pidä olla hallituksessa, joka tekee holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa”

Kärnä sanoo Helsingin Sanomissa ja Twitterissä, että hallitusohjelman taustapaperissa, joka ei ole julkinen asiakirja, puhutaan nimenomaan jalkapannan käytöstä.

Vihreistä sanotaan, ettei mitään tällaista taustapaperia ole.

”Olin neuvottelemassa sisäisen turvallisuuden osiosta Säätytalolla. Mitään taustapaperia, jossa jalkapannasta olisi sovittu, ei ole. Mikko Kärnän väite ei pidä paikkaansa”, kansanedustaja Jenni Pitko tviittaa.

”Tietenkään ei ole olemassa mitään ’salaista taustapaperia’, jossa hallitus olisi sitoutunut toteuttamaan teknisen valvonnan juuri jalkapannoilla”, vihreiden ministeriryhmän viestintävastaava ja ulkoministeri Pekka Haaviston erityisavustaja Jarno Lappalainen tviittaa.

Kärnä on edelleen eri mieltä.

”Nyt puhut muunneltua totuutta, tai sinulta jäivät taloudelliset laskelmat lukematta. Niissä todetaan yhtenä kohtana ’jalkapannan käytön tehostaminen’”, Kärnä vastaa Twitterissä Pitkolle.

”Minulla on hallussani viimeisin versio kustannuslaskelmista, sen nimessä muuten lukee final ja siinä ei ole mainintaa jalkapannasta”, vastaa puolestaan Pitko.

Erimielisyys asiassa tuli ilmi jo kesäkuussa, kun Kärnä ihmetteli sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) lausuntoa, jonka mukaan jalkapantavalvonnalle on muitakin vaihtoehtoja. LUE LISÄÄ: Jalkapantoja ei tulekaan? – Sisäministeri Ylellä: Virheellinen tieto, on muitakin vaihtoehtoja

”Asia on kirjattuna taloutta käsitteleviin taustapapereihin nimikkeellä ’jalkapannan käytön tehostaminen’. Ministeri ei voi muuttaa tätä omalla päätöksellään, vaan hallitusohjelmaa on noudatettava”, Kärnä sanoi tuolloin.

LUE LISÄÄ: Kärnä hämmästyi Ohisalon lausunnosta – Kertoo hallitusneuvotteluiden taustapaperin kirjauksesta