Keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä lyttää kovin sanoin ympäristö- ja ilmastoministeriksi tänään nimitettävän Krista Mikkosen lausunnot MTV:n Huomenta Suomessa.

Keskusta ja vihreät ovat olleet vastakkaisilla linjoilla metsähakkuiden tasosta. Metsähakkuita ei mainita lainkaan Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmassa, mutta sen sijaan ohjelmassa linjataan hiilinielujen vahvistamisesta sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. LUE LISÄÄ: Ison kiistan herättänyt sana puuttuu hallitusohjelmasta – Pekka Haavisto: ”Saatiin erittäin tiukat kirjaukset hiilinieluista”

”Uutta hallitusta ei ole edes vielä nimitetty, kun tuleva ministeri jo päättää horjuttaa sitä. Mikkosen antama viesti metsäteollisuudelle on täysin väärä. Olemme hallitusohjelmassa nimenomaan sopineet, että metsien kestävää käyttöä jatketaan ja hakkuita lisätään maltillisesti huolehtien erityisesti teollisuuden tarpeista. Laitan tällaiset sammakot tällä kertaa tulevan ministerin kokemattomuuden piikkiin, mutta tämä ei saa toistua. Yhdessä sovitusta hallitusohjelmasta on pidettävä kiinni, eikä mitään irtiottoja sallita”, Kärnä laukoo tiedotteessaan.

LUE MYÖS: Antti Rinteen hallitusneuvottelut: Iso kiista-asia paljastui heti – keskusta ja vihreät täysin eri linjoilla

Ilta-Sanomien lähteet väittivät hiljattain, että ”vihervasemmisto” olisi hävinnyt metsäväännön totaalisesti hallitusneuvotteluissa. Hallitusohjelman hiilinielulinjaukset ovat kuitenkin tiukkoja. Mikkonen ottikin hiilinielutavoitteet esille Huomenta Suomessa.

”Mun on vaikea nähdä, että ne kaikki sellutehdassuunnitelmat, mitä nyt on pöydällä, useampikin, että ne voisivat toteutua. Kyllä siinä tulee vastaan se, että meillä ei yksinkertaisesti puu riitä, kun meidän tulee huolehtia sekä ilmastotavoitteesta että luonnon monimuotoisuudesta”, Mikkonen sanoi.

LUE MYÖS: Jätti-investointi Suomeen: 1,5 miljardin euron tehdas nousemassa Kemiin

Mikkonen muistutti Suomen hiilinieluvelvoitteista EU:lle ja siitä, että jos metsähakkuut kasvavat, päästöjä on kiristettävä enemmän jostain muualta.

”On aika vaikea yhtälö, jos me ajatellaan, että puun käyttöä merkittävästi lisättäisiin.”

LUE MYÖS: Nyt alkoi vääntö sellutehtaasta: ”Miksi vihreät kakoo tässä?”

Oppositiotaivaltaan aloitteleva kokoomus on jo iskenyt sosiaalisessa mediassa sellutehdasriitaan. Esimerkiksi kokoomuksen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Tuomas Kuoppala kyselee keskustan kantaa asiaan maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä. Myös EU-komissiossa ulko- ja turvallisuuspolitiikan neuvonantajana työskentelevä Aura Salla tarttuu asiaan.

”Mielenkiintoinen yhtälö hallituksella saavuttaa työllisyystavoitteensa ja samaan aikaan tuore ympäristöministeri on tyrmäämässä uudet sellutehdashankkeet. Korkean teknologian maassa Suomessa Kemin sellutehdas on kestävän kasvun kannalta järkevä investointi”, Salla tviittaa.

Sellutehtaista puhkesi riitaa hallitusneuvotteluihin lähteneiden puolueiden välille jo hallitustunnusteluvaiheessa:

”Kuinka suuri lasku Suomelle lankeaa maksettavaksi?” – Sellutehtaasta saattaa revetä riita hallitusneuvotteluissa