”Rikkurityövoimaa ei missään nimessä suvaita, se on valtio-omistajan tiukka tahto.” Näin viesti valtion omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) valtionyhtiö Postille keskiviikkoiltana muun muassa Ylen uutisissa.

Ministeri otti näin voimakkaasti kantaa valtionyhtiön ja ammattiliitto PAU:n työkiistaan. Liiton mukaan Posti on käyttänyt vuokratyövoimaa tekemään lakonalaista työtä eli rikkomaan sen työtaistelua.

”Vuokratyövoiman käytöstä on pidättäydyttävä”, Paatero jatkoi Ylen uutisissa.

Myös hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tuomitsee Postin toimet.

”Posti ei saa käyttää lakon aikana enää vuokratyöntekijöitä, koska niitä on käytetty rikkureina. Aidot työväenpuolueet eivät katso sivusta, kun valtionyhtiö röyhkeästi rikkoo työntekijöiden oikeuksia”, Arhinmäki linjaa Twitterissä.

”Postin työntekijät ansaitsevat kunnollisen palkan.”

Posti Group kuittasi asian huomioimalla, että ”ministeri Paatero on tänä iltana ottanut kantaa Postin vuokratyövoiman käyttöön”.

”Selvitämme tätä asiaa ja tiedotamme asiasta huomisen aikana”, yhtiö linjaa.

Myös Paateron mukaan vuokratyövoiman käyttöön liittyy epäselvyyksiä, jotka on selvitettävä omistajaohjauksen ja valtionyhtiön välillä.

Työnantajapuoli hämmentyi ministeri Paateron jyrähdyksestä. Työnantajajärjestöjen näkemys on, että vuokratyövoimaa ei ole käytetty rikkureina vaan normaalina sesonkityövoimana.

”En ole ikinä ennen edes kuullut kenenkään vaativan, että yrityksen normaali vuokratyövoima pitäisi pistää kilometritehtaalle lakon ajaksi. Yhtä perusteetonta on nimittää heitä rikkureiksi. Tässä ovat menneet puurot ja vellit pahasti sekaisin”, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kirjoittaa Twitterissä.

Hänelle vastaa Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) puheenjohtaja Heidi Nieminen, jonka mukaan omistajan tuleekin käyttää ääntä omistamassaan yhtiössä.

LUE MYÖS:

Käsitteet. Valtio-omistajalla menivät puurot ja vellit pahasti sekaisin, katsoo Paltan Tuomas Aarto.Kuva: Satumaari Ventelä/KL

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on samalla linjalla kuin Paltan Aarto.

”Tietääkseni Posti ei ole käyttänyt rikkurityövoimaa vaan ihan normaalistikin, joka päivä, ulkopuolisia palveluntuottajia eikä tätä ei ole lakon aikana lisätty. Omistaja vahvasti operatiivisen toiminnan alueella. Mitähän tästä seuraa?”

PAU:n työehtoasiantuntija Jussi Saarikivi vastaa Häkämiehelle, että tällä näyttää valitettavasti olevan väärät tiedot Postin vuokratyöntekijöiden käytöstä lakon aikana.

”En ymmärrä, miten sinulla voisi varmaa tietoa ollakaan.”

PAU:n mukaan Posti on lisännyt vuokratyövoiman käyttöä lakon alettua.

Ministeri Paateron linjaa hämmästelee työnantajapuolelta myös Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle.

”Posti käyttää normaalistikin vuokratyövoimaa, mikä on logistiikka-alan yrityksille normaalia. Ja nyt se pitäisi lakon ajaksi lopettaa”, Helle ihmettelee.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

LUE MYÖS: