Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) lakaisivat keskiviikon kehysriihen jälkeen sivuun puheet siitä, että valtion rahoitusyhtiö Finnveran lainanmaksu toisi minkäänlaista liikkumavaraa valtion menoihin.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona Finnveran aikeista maksaa valtiolle etuajassa takaisin noin 1,5 miljardin euron lainansa. Kehysriihen päätöksillä ei voida ylittää asetettua menokattoa , joten suoraa vaikutusta kehykseen ei odotettu, mutta ensi vuoden budjettiin summa voisi arvioiden mukaan tuoda joustovaraa. Ministerit eivät tästä puhuneet.

–Se ei suinkaan ole mikään sellainen erä, joka meillä olisi tuolla kehysriihen pöydällä jaettavana. Tämä on enempi tekniikkaa. Finnveran paremman luottokelpoisuuden vuoksi tämä laina maksetaan etuajassa pois, pääministeri Sipilä kommentoi kehysriihen tiedotustilaisuudessa.

–Ne lainatuotot ovat tietysti tulevaisuudesta pois. Emme me tällaisella summalla pysty avaamaan menokehystä. Tämä on siltä osin uutisankka, että tässä olisi jokin jakovara syntynyt.

Sinisten puheenjohtaja Terho ei myöskään lupaillut suuria.

– Lyhyesti sanottuna sitä ei koskaan ollutkaan. Ja vaikka olisikin ollut, niin kehys on silti sovittu, Terho muotoili.

LUE MYÖS:

HS: Valtio voi saada yllättäen 1,5 mrd € josta hallitus neuvottelee kehysriihessä

Tämä luku ”rajoittaa ehdottomasti” hallituksen käsiä kehysriihessä

Listasimme hallituksen 20 keskeistä päätöstä: Irtisanominen helpottuu – A1-kieli alkaa jatkossa heti 1. luokalta