Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) avustaja Ville Valkonen (kok.) arvostelee kovin sanoin julkisuudessa käytyä keskustelua siitä, että hallitus olisi antamassa budjettipäätöksessään rahaa rikkaille.

Eduskunnassa on keskusteltu tänään hallituksen esityksestä valtion ensi vuoden budjetiksi.

Ministerin talouspoliittisena erityisavustajana tämän kuun alkuun asti toiminut Valkonen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että mediassa on tehty ”eilen tämän viikon harhaanjohtamisen Suomen ennätysyrityksiä”. Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi, että ”hallitus antaa rikkaimmille lisää”.

–Tämä on potaskaa. Mediassa viitataan Valtiovarainministeriön tulonjakovaikutusarvioon, joka koskee ensi vuoden valtion budjettia. Ilmeisesti toimituksissa ei ole huomattu, että VM:n tulonjakovaikutusarviossa ei ole otettu huomioon sotu-maksujen muutoksia (jotka toki olisi pitänyt olla myös VM laskelmassa), Turun kaupunginvaltuutettunakin toimiva Valkonen kirjoittaa.

–Väite "rikkaille antamisesta" ei siis pidä paikkaansa, vaan menee silkan harhaanjohtamisen tai vakavan väärinymmärryksen piikkiin. Budjetissa estetään kyllä verotuksen kiristyminen kaikilta palkansaajilta, mutta kenelläkään työn verotus ei kevene ensi vuonna tähän vuoteen verrattuna.

Valkonen huomauttaa, että todellisuudessa julkinen valtaa edelleen ottaa suurituloisilta yli puolet palkkatuloista ja esimerkiksi 3000 €/kk tienaavaltakin kolmanneksen palkasta. Valkonen huomauttaa, että ”ihmisen vapaan työn hedelmät kuuluvat hänelle itselleen, eivät valtiolle, ja niitä pitää ottaa yhteiseen käyttöön vain erittäin painavin perustein”. Hän huomauttaa, että Suomessa verotus on rajua.

– Kiky-maksumuutoksia kompensoivat veronkevennykset tulivat kaikille palkansaajille samalla prosenttisuuruudella, eivät erityisesti "rikkaille". Tuloverotus ei edes kohdistu varallisuuteen vaan tuloihin! Pääomatuloveron kevennys olisi ollut "rikkaille" suunnattu veronkevennys, mutta sellaista ei ole tehty eikä edes suunniteltu.