Hallituksen esittää maakunta- ja eurovaalien yhdistämistä. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee ehdotusta seuraavassa kokouksessaan ensi viikon maanantaina.

Vaalien yhdistäminen sisältyy eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle perjantaina annettuun vastineeseen maakunta- ja sote-uudistuksen voimaantulon siirtymisen aiheuttamista muutoksista. Hallituksen vastineen ovat valmistelleet valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä oikeusministeriö. Reformiministerit linjasivat vastineen sisältöä 16. elokuuta.

Reformiministeriryhmään kuuluvat peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.), puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.), ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) ja oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Uuden vastineen muutokset edelliseen vastineeseen ovat pääosin teknisiä ja koostuvat lähinnä vuosiluvun muutoksesta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti eduskunnalle kesäkuussa, että hallitus lykkää vuodella sote- ja maakuntauudistuksen aloitusta, niin että uudistus alkaisi vuonna 2021.

Merkittävimmät voimaantulon siirtymisestä johtuvat sisällölliset muutokset koskevat vaalien järjestämistä ja sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden toimeenpanon vaiheistamista.

Vastineessa ehdotetaan, että ensimmäiset maakuntavaalit toimitettaisiin samanaikaisesti europarlamenttivaalien kanssa sunnuntaina 26.5.2019. Tämä kuitenkin edellyttää, että lainsäädäntö tulee voimaan noin puoli vuotta tätä ennen. Maakuntavaltuustojen toimikausi alkaisi elokuussa 2019.

Ehdokasasettelun ja kampanjoinnin kannalta oleellinen tieto on, mihin vaalipiiriin kunnat kuuluvat. Uutta maakuntajakoa sovellettaisiin vasta toukokuussa toimitettavissa maakuntavaaleissa. Muutoksella on merkitystä neljässä kunnassa, jotka vaihtavat uudistuksen myötä maakuntaa. Maakuntaa vaihtavat kunnat ovat Heinävesi, Iitti, Joroinen ja Kuhmoinen.