Hallitus haluaa esityksellään kieltää yksinhuoltajaisiltä isyysrahan, kertoo kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) kannanotossaan. Kyse on sellaisista yksinhuoltajaisistä, jotka eivät ole asuneet saman katon alla lapsen biologisen äidin kanssa.

– Täysin ilman yhteiskunnan tukea jäävä isä joutuu käymään töissä, vaikka kotona on vastasyntynyt, Toivola toteaa.

Uusi Suomi kertoi hiljattain, että syynä tähän on perussuomalaisen sosiaali- ja terveysministerin poliittinen linjaus . Myös miesparit ovat jäämässä ilman isyysrahaa.

– Tasa-arvoisen avioliittolain viimeistely lakimuutoksineen on loppusuoralla. Tällä hetkellä miesparilla tai yksin lastaan hoitavalla miehellä ei ole lainkaan oikeutta vanhempainpäivärahoihin, jos hän ei asu, eikä ole aiemminkaan asunut, lapsen äidin kanssa. Oikeutta mihinkään perhevapaaseen ei siis ole, vaikka mies vastaisi lapsen hoivasta yksin. Nyt isällä pitää käytännössä olla valtavat säästöt voidakseen jäädä kotiin lapsen kanssa, Toivola toteaa.

Toivolan mukaan yksin vauvaa hoitavia isiä on noin 10 vuosittain. Kelan kustannusarvion mukaan isyysrahan myöntäminen heille toisi noin 0,1 miljoonan kustannukset yhteiskunnalle. Vauva-aikana eronneita lähi-isiä on vuositasolla noin 100. Heidän tukemisensa kustannukset olisivat noin 0,3 miljoonaa. Lainsäädännön tasa-arvoistamisen menot olisivat siis noin 0,4 miljoonaa.

Uusi Suomi kertoi viime kuussa, että kaikki pykälät isien huomioimiseksi olivat jo valmiina, mutta poliittinen mandaatti ei lopulta riittänyt.

Esitys liittyy sosiaaliturvalain muutoksiin, joita ensi vuonna voimaan tuleva sukupuolineutraali avioliittolaki edellyttää.

Toivola on itse yksinhuoltaja.