Hallitus kertoi keskiviikkona muutoksista matkustusrajoituksiin. Matkustamista helpotetaan ensi viikon maanantaista alkaen.

Sisäministeri Marja Ohisalo (vihr) kertoi rajoitusten purkamisesta tiedotustilaisuudessa.

"Noudatamme edelleen hyvin varovaista linjaa", Ohisalo sanoi.

Ohisalo kiitteli suomalaisten kurinalaisuutta ja uhrauksia koronan aiheuttamien matkustusrajoitusten noudattamisessa.

Kesäkuun lopussa hallitus päätti, että matkustusrajoituksia EU:n sisärajoilla voidaan lieventää, jos maassa on ollut 14 edellisen vuorokauden aikana enintään kahdeksan tautitapausta 100 000 henkeä kohti.

Maahantulorajoituksia höllennetään EU:n sisärajojen osalta tämän linjauksen mukaisesti 13.7. alkaen.

Näihin maihin kuuluvat tällä hetkellä Alankomaat, Belgia, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari, Liechtenstein ja Sveitsi.

Lisäksi liikenne sallitaan 13.7. alkaen rajoituksetta Suomen ja Kyproksen, Irlannin, Andorran, San Marinon sekä Vatikaanin välillä.

Ohisalon mukaan rajavalvonnan höllentämistä voidaan myös harkita, jos maassa on enintään 10 uutta tautitapausta 100 000 ihmistä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Tätä kriteeriä noudatetaan ulkorajaliikenteeseen Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden sekä Iso-Britannian, Monacon, Vatikaanin ja San Marinon osalta.

Rajoitukset Ruotsin ja Espanjan välillä jatkuvat

Sisärajavalvonta ja maahantulorajoitukset jatkuvat Ohisalon mukaan EU:n sisärajoilla yhä Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Ranskan, Portugalin, Puolan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välisessä liikenteessä.

Lisäksi rajanylitysliikenteen rajoitukset jatkuvat Suomen ja Bulgarian, Kroatian, Romanian, Iso-Britannian sekä Monacon välisessä liikenteessä.

Hallitus kertoi myös rajoitusten lieventämisestä Euroopan ulkopuolisiin maihin.

Euroopan unioni avasi viime viikolla matkustajaliikenteen 14 turvalliseksi katsottuun maahan, muun muassa Australiaan, Kanadaan, Etelä-Koreaan, Japaniin ja Thaimaahan.

Suomen ja turvallisten maiden välinen liikenne avataan niin ikään 13.7. alkaen, jos maassa on ollut 14 edellisen vuorokauden aikana enintään kahdeksan tautitapausta 100 000 henkilöä kohti.

Ohisalo sanoi hallituksen seuraavan tilannetta, ja palauttavansa matkustusrajoituksia uudelleen voimaan, mikäli koronatilanne niin vaatii.

Kesäkuussa matkustaminen oli EU:n sisällä sallittua Baltian maihin sekä Norjaan, Tanskaan ja Islantiin. Muuta tarpeetonta matkustamista kehotettiin välttämään.