Hallitus esittää, että luvat uusien ydinvoimaloiden rakentamiseksi myönnetään yksityisille Teollisuuden Voimalle (TVO) ja Fennovoimalle.

Kolmas hakija, valtionyhtiö Fortum ei saa lupaa.

Lupien myöntämisen kannalla hallituksessa ovat keskusta, kokoomus ja RKP. Vihreät vastustavat lisäydinvoiman rakentamista.

Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki sanoo, että esitys kahdesta ydinvoimalasta on pettymys. Hänen mukaansa päätös on tekemässä Suomesta "vanhentuvan energiateknologian museovaltion". Vihreät esittävät periaatepäätöksen hylkäämistä.

Oppositiopuolue Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki lyttäsi hallituksen päätöksen tuoreeltaan.

-Kokoomus on onnistunut vedättämään koko muuta hallitusta, Arhinmäki sanoo.

Ennakoitavasta kritiikistä erottuvat elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen omasta puolueestaan saamat haukut. Keskustan opiskelijaliitto vaatii suoraan Pekkarisen eroa, puheenjohtajaehdokas Timo Kaunisto tyytyi kuvailemaan päätöstä vanhentuneeksi.

Eduskunnan arvioidaan päättävän valtioneuvoston periaatepäätöksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä vielä ennen juhannusta.

Teknologiateollisuus ry oli odotettavasti tyytyväinen päätökseen, sillä järjestön mukaan hallituksen ydinvoimaratkaisu antaa teollisuudelle hyvän selkänojan kehittää toimintaansa Suomessa. Etujärjestön mukaan päätös on erityisen tärkeä energiaintensiiviselle teollisuudelle kuten metallien jalostukselle.

Päätökset tukevat teknologiateollisuuden mielestä Suomen ilmasto- ja energiastrategiaa, jossa tavoitteena on täyttää sähkön tarve kaikissa tilanteissa omilla voimalaitoksilla.

Uutispäivä Demari ennakoi lupien saajat jo päivällä.