Sanna Marinin (sd) hallitus kokoontui sunnuntaiaamuna Säätytalolle pohtimaan koronaviruksen vuoksi asetettujen rajoitusten tilannetta. Hallituksen kokouksessa on ministereiden lisäksi paikalla myös THL:n asiantuntijoita ja eri ministeriöiden virkamiehiä.

Kokoukseen aamulla saapuneen oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan valmiuslain käytön lopettaminen on asialistalla.

"Paljon tärkeä pohdittavaa, tulee kova päivä. Oikeusvaltio edellyttää, että on siirryttävä tartuntatautilain ja muiden lakien suuntaan pois valmiuslaista ja poikkeustilasta. Tilanne edelleen vakava”, hän sanoi.

Pöysti tarkensi myöhemmin sunnuntaina Uudelle Suomelle, että asialistalla on siirtyminen vähitellen ja vaiheittain pois valmiuslaista.

”Se ei tapahdu kerralla.”

Pääministeri Sanna Marin vahvisti Säätytalolle saapuessaan, että myös valmiuslakia käsitellään. Muutoin hän oli kommenteissaan maltillinen.

”Käymme läpi Hetemäen työryhmän tekemää raporttia siitä, mitä on oikea-aikainen ja hyvä tapa lähteä purkamaan rajoituksia. Tänään käymme tämän läpi ja teemme tarvittaessa päätöksiä. Neuvottelut ovat vasta edessä, eli vasta loppupäivästä tiedämme tarkemmin.”

MTV:n tietojen mukaan valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen johtaman työryhmän raportissa suositellaan merkittävää rajoitusten avaamista.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) katsoo, että rajoituksia voidaan alkaa asteittain purkaa. Samalla hän varoitti kuitenkin, ettei koronavirusta ole vielä päihitetty.

”Suomalaisten täytyy varautua siihen, että voidaan pikku hiljaa avata yhteiskuntaa., Koronavirusta ei ole missään nimessä päihitetty, eli myös kiristyksiä voi vielä myöhemmin tulla. Arkijärkeä on edelleen syytä käyttää”, Kulmuni totesi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan hallitus käsittelee lisäksi ainakin ravintoloiden tukipakettia.

”On saatava ravintolapäätös aikaiseksi, eli ravintoloiden kompensaatio pitäisi saada pikaisesti pakettiin. Toivon, että asiasta tehdään päätös jo tänään.”

Sanna Marinin mukaan ravintoloiden tukikokonaisuus menee ensi viikolla eduskunnan käsittelyyn.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan hallitus käsittelee lisäksi muun muassa ravintoloiden ja kahviloiden mahdollista osittaista avaamista, Suomen ja Viron välistä matkustajaliikennettä sekä yli kymmenen hengen kokoontumisrajoitusta.

Osa rajoituksista on voimassa 13. toukokuuta saakka, eli enää alle kaksi viikkoa, joten uusilla päätöksillä rajoitusten jatkamisesta tai purkamisesta alkaa olla kiire.

Hallituksen sunnuntaisen kokouksen odotetaan venyvän pitkäksi. Uusi Suomi seuraa päivän tapahtumia.

Päivitetty klo 11.25: Lisätty Tuomas Pöystin tarkennus valmiuslakiin liittyen.

LUE SEURAAVAKSI: