Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta, jotta ravintolat voidaan avata 1.6. alkaen mahdollisimman turvallisesti, kuitenkin niiden toimintaa rajoittaen. Laki olisi voimassa lokakuun loppuun asti, mutta rajoituksia pyritään lieventämään epidemiatilanteen sen salliessa.

”Lailla säädettäisiin poikkeusolojen jatkuessa ravitsemisliiketoimintaan sellaisia välttämättömiä rajoituksia, joilla elinkeinotoimintaa voidaan avata asiakkaille ja samanaikaisesti estää koronavirustaudin leviämistä”, hallitus kertoo tiedotteessaan.

Tartuntariskin välttämiseksi ravintoloissa ja kahviloissa muun muassa vähennetään asiakaspaikkojen määrää sekä ravintolat velvoitetaan huolehtimaan asiakkaiden ja seurueiden välisestä riittävästä etäisyydestä. Rajoituksia esitetään myös aukiolo- ja anniskeluaikoihin.

Riittävää etäisyyttä ei määritellä metrimääräisesti

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa, että ravitsemisliikkeille säädetään oman toiminnan suunnitteluvelvoite ja tilojen hygieniaan liittyviä vaatimuksia. Ravintoloilla on velvollisuus huolehtia asiakkaiden ja seurueiden riittävistä etäisyyksistä ja muun muassa pintojen puhtaanapidosta. Etäisyyden tarkkoja metrimääriä asetukseen ei kuitenkaan kirjata.

Ravintoloille asetetaan Kiurun mukaan myös velvollisuus ilmoittaa asiakkaille, että oireisena ei saa tulla liikkeeseen. Lisäksi käsienpesuun tulee olla mahdollisuus.

Kiurun mukaan ravitsemusliikkeillä on ”periaatteellinen velvollisuus järjestää tilat niin, etteivät asiakkaat altistu taudin leviämiselle ja kokevat olonsa turvalliseksi”.

Pääsääntö on Kiurun mukaan, että asiakkaat istuvat omissa pöydissään, mutta pöytiintarjoilu ei silti ole pakollista. Esimerkiksi juoman tai ruoka-annoksen hakeminen itse tiskiltä on mahdollista, mutta asiakas ei saa itse annostella ruokaa. Toisin sanoen esimerkiksi buffet-pöydät ovat kiellettyjä.

”Asetuksella säädettäisiin, että ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä. Asiakkaat voisivat kuitenkin noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä”, sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kertoi jo ennen Kiurun tiedotustilaisuutta, että ravintolat voivat 1. kesäkuuta alkaen ottaa sisään puolet normaaleista asiakasmääristä ja olla auki kello 23:een saakka. Anniskelu on mahdollista klo 22 asti, mutta jos asiakas on ostanut alkoholijuomansa ennen kello 22:ta, juoman nauttiminen olisi sallittua sulkemisaikaan saakka.

”Turvallisuudesta on huolehdittava myös ulkona, vaikka asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja. Luotan ravintola-alan yrittäjien vastuullisuuteen. Paluu normaaliin sujuu sitä paremmin, mitä tehokkaammin asiakkaiden turvallisuudesta huolehditaan”, Kulmuni kertoi.

Lievennyksiä mahdollisesti alueittain myöhemmin?

Kiurun mukaan aluehallintovirasto valvoo rajoitusten ja velvoitteiden noudattamista ja voi määrätä rikkomukset korjattaviksi sekä niitä raskauttavasti rikkovat ravintolat suljettavaksi enintään kuukaudeksi. Poliisi antaa valvonnassa virka-apua.

Lain nojalla on tarkoitus antaa heti lain vahvistamisen jälkeen määräaikainen valtioneuvoston asetus. Tarkoitus on, että rajoituksia voitaisiin asetusta muuttamalla lieventää, jos epidemiatilanne sen sallii. Rajoituksia voidaan asetuksella myös kiristää, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää.

Asetuksen mukaan rajoitukset koskisivat 1.6.2020 alkaen koko maata. Asetuksen rakenne sallii kuitenkin myös sen, että hallitus voisi tarvittaessa lieventää rajoituksia alueittain.