Antti Rinteen (sd) hallituksen työllisyyden edistämisen ministeriryhmä on kokoontunut ensimmäisen kerran tänään perjantaina työministeri Timo Harakan (sd) johdolla. Asiasta tiedottavat työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä valtiovarainministeriö.

Ministeriryhmä päätti perustaa seitsemän eri työryhmää valmistelemaan toimenpide-ehdotuksia työllisyyden nostamiseksi.

LUE MYÖS: Palkkatukeen tulossa lakimuutos – Työministeri Timo Harakka paljasti 3 hallituksen keinoa työllisyyden nostamiseksi

Hallituksen mukaan työryhmät voivat esittää ensimmäisiä toimenpiteitään syksyn budjettiriiheen. Työministerin erityisavustaja Ville Kopra toteaa, että mitään budjettiriiheen liittyvää tavoiteaikataulua ei ole ryhmille asetettu.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää nyt muita ministeriöitä sekä muita keskeisiä työelämätoimijoita nimeämään edustajansa työryhmiin mahdollisimman pian.

”Valmistelu on kolmikantaista: työmarkkinajärjestöt ja Suomen Yrittäjät ry ovat edustettuina kaikissa työryhmissä”, hallitus tiedottaa.

Uusi Suomi selvitti kattavasti jo kesäkuussa, miten eri työmarkkinajärjestöt nostaisivat työllisyysastetta. LUE LISÄÄ: Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat

Hallitus ei tarkenna, mitä muita ryhmiä kuin työmarkkinaedustajia ja ministeriöitä ryhmissä on.

”Nämä työryhmät eivät ole komiteoita, eli tutkijoita ei niissä ilmeisesti ole mukana”, tulkitsee Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen Twitterissä.

Myös kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) kysyy tutkijoiden mukanaolosta.

”Tutkijayhteistyö tulee olemaan myös merkittävässä osassa, hyvä ja noteerattu kysymys. Tähän palataan pian”, vastaa työministerin erityisavustaja Ville Kopra Twitterissä.

”Kiire tulee, jos jotain valmista pitäisi jo budjettiriihessä olla. Tässä menee vielä oma aika ennen kuin nuo työryhmät on nimetty ja sitten ensimmäisen kerran kokoontuneet”, kommentoi viime hallituskaudella työministerin erityisavustajana toiminut Juha Halttunen.

”Kiire tulee, mutta kireä on hallituksen tavoiteaikataulukin. Jos tämän vuoden budjettiriihessä ei löydy vaikuttavia toimia, on vuoden päästä jo todella kiire. En ole kovin optimistinen, mutta toivon että kolmikantaisista työryhmistä löytyisi nopeasti vaikuttavia toimia”, Kärkkäinen vastaa tähän.

”Kutsu hallitukselta osallistua työllisyystyöryhmiin tulossa. Elinkeinoelämältä konsteja jo kesäkuussa”, tviittaa Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n pk-johtaja Jouni Hakala. LUE LISÄÄ: Jyri Häkämies KL:ssä: Näin saadaan 20 000 uutta työpaikkaa Suomeen

”Suomen Yrittäjät on mukana kaikissa ryhmissä. Edessä on kova mutta tärkeä työ. Pyrimme löytämään vaikuttavia ja hyväksyttäviä ratkaisuja”, tviittaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Hallituksen tavoite on vaalikauden aikana synnyttää vähintään 60 000 uutta työpaikkaa ja päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen.

LUE MYÖS: ”Nykysosialismia aidoimmillaan, on syytä olla huolestunut” – Timo Harakan keinot ihmetyttävät kokoomuksessa