Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti perjantaina, että Suomi voi ottaa vastaan kahdeksan turvapaikanhakijaa pelastusalukselta, joka uhmasi Italian hallituksen kieltoa saapua maan merialueille. Aluksella on kansainvälisten lehtitietojen mukaan kaikkiaan 42 siirtolaista.

Ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan Euroopan komission Suomelle esittämää pyyntöä ottaa sisäisinä siirtoina vastaan Välimereltä pelastettavia turvapaikanhakijoita.

”EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomella on valmius käynnistää valmistelut ottaa Lampedusan saaren edustalla olevalta alukselta enintään kahdeksan turvapaikanhakijaa. Nyt tehty linjaus on kertaluontoinen”, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteen mukaan turvapaikkahakijoiden hakemukset käsitellään Suomessa tavanomaisin menettelyin, perustuen hakijan suojeluntarpeen yksilölliseen arviointiin. Sisäministeriö vastaa sisäisten siirtojen edellyttämistä valmisteluista.

Saksalaisen hyväntekeväisyysjärjestön Sea-Watch 3 -alus oli ollut kaksi viikkoa jumissa Välimerellä, kun se päätti uhmata Italian hallituksen kieltoa saapua maan satamiin tai edes sen merialueille. Mikään muukaan maa ei ollut ilmoittautunut aluksen vastaanottajaksi.

Aluksen kapteeni ajoi lopulta Sea-Watch 3:n Lampedusan sataman edustalle riskeistä huolimatta. Hänen mukaansa aluksen 42 selviytyjää ovat näännyksissä, brittilehti Independent kertoo.

Italian maahanmuuttovastaisen hallituksen tiukan linjan sisäministeri Matteo Salvini uhkaa alusta sakoilla, pidätyksillä sekä itse aluksen takavarikolla. Salvini on vaatinut muita EU-maita ottamaan vastuulleen aluksen turvapaikanhakijat.

”Me käytämme kaikkia mahdollisia demokraattisia keinoja pysäyttääksemme tämän lakien pilkkaamisen”, Salvini sanoo.

BBC:n mukaan Italian viranomaiset ovat kuitenkin ottaneet kymmenisen turvapaikanhakijaa alukselta vastaan terveyssyistä.

LUE MYÖS:

Matteo Salvinin raju maahanmuuttoon liittyvä ehdotus sai hallituksen takajaloilleen - ”Näin ei voi jatkua”

Maahanmuuttopolitiikan vuoksi rikostutkintaan joutunut Italian sisäministeri:”Häpeällistä, minua ei pysäytetä”

Italia pysäytti oman rannikkovartiostonsa aluksen: Siirtolaiset jumissa

Varoitus koko Euroopalle: Matteo Salvini harkitsee temppua, josta seuraisi iso rytinä