Sisäilmaongelmat ovat synnyttäneet Suomessa paljon keskustelua. Nyt ongelmiin ollaan puuttumassa valtioneuvoston torstaina hyväksymällä Terveet tilat 2028 -ohjelmalla.

Ohjelman tiedotustilaisuudessa puhuneen asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan tärkeintä on tarttua kiinteistöissä havaittuihin ongelmiin nopeasti.

– Silloin on ehkä mahdollista selvitä pienillä kustannuksilla. Jos jäädään odottelemaan ja annetaan tilanteen pahentua, pahimmillaan meillä on muutamassa vuodessa käyttökelvoton rakennus ja vaihtoehtona enää uuden rakentaminen, Tiilikainen sanoi tiedotustilaisuudessa, joka näytettiin myös verkkolähetyksenä.

Tiilikaisen mukaan valtiolta ei kuitenkaan ole luvassa avustuksia kiinteistöjen korjauksiin.

– Itse en ole purku- tai rakennusavustuksia luvannut. Nykyinen hallitus ei ole leikannut kuntien valtionavustuksia, vaan päinvastoin kuntataloutta on vahvistettu monin tavoin. Kenenkään ei pidä jäädä odottamaan avustuksia ja jättää odotellessa tiloja korjaamatta, hän sanoi.

Terveet tilat 2028 -ohjelman tavoitteena on tervehdyttää julkiset rakennukset ja tehostaa sisäilman vuoksi oireilevien hoitoa ja kuntoutusta. Ohjelma valmisteltiin ministeriöissä viime syksynä, ja se valmistui joulukuun puolivälissä.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan tehtäessä ratkaisuja sisäilmaongelmista kärsivien koulurakennusten korjaamisesta tai uusien rakentamisesta voitaisiin samanaikaisesti tukea uusien oppimisratkaisujen ja opetusohjelmien toimeenpanoa nykyaikaistamalla oppimisympäristöjä.

– Niistä voidaan tehdä toimivia ja muunneltavia. Monissa kunnissa on nähty hyviä esimerkkejä, kun on tehty esimerkiksi tiiviimpää yhteistyötä eri koulutusasteiden välillä ja rakennettu yhteisiä polkuja yhteisillä tilaratkaisuilla, Grahn-Laasonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Koulumaailmassa ja päiväkotien arjessa sisäilmaongelmat ovat erittäin vakava ongelma. Sisäilmaongelmia ratkokaan lähes jokaisessa kunnassa tällä hetkellä, kun tietyn aikakauden kiinteistökanta on tullut tiensä päähän.

Ohjelman myötä jo kuluvana vuonna aloitetaan muun muassa yhteistyö kuntien kanssa toimintamallin kehittämiseksi ja rakentajille suunnattu kosteudenhallintaan liittyvä koulutus. Työn taustaksi kartoitetaan sisäilman laatua ja sen aiheuttamien haittojen nykytilaa yksityisissä ja julkisissa rakennuksissa.