Hallitus haluaa pelastaa Suomen terveysjättien valtaukselta, katsoo valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Eduskunnan kyselytunnilla oppositiopuolueet tivasivat vastauksia hallitukselta, joka tänään hyväksyi lakiesityksen valinnanvapaudesta. Sen käsittely eduskunnassa alkaa ensi viikolla.

Oppositiopuolueet hämmästelivät muun muassa, miksi hallitus haluaa siirtää julkista terveydenhuoltoa yksityisille yrityksille. Muun muassa kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah hämmästeli, miten mallilla voidaan saavuttaa tavoitellut kolmen miljardin euron säästöt tulevien vuosien aikana.

Orpo korostaa, että sote-menot ovat 2000-luvulla tuplaantuneet, eikä se ole hänestä näkynyt palveluiden laadussa.

–Terveyskeskukseen ei pääse. Se oli se perimmäinen syy, miksi tähän uudistamiseen on lähdetty. Valinnanvapaus tulee tarjoamaan välineen sille, että lääkäriin pääsee.

–Nyt on havahduttu siihen, että jos tätä uudistusta ei tehdä, niin nämä isot terveysyhtiöt valtaavat Suomen, mitä nyt on nähty nykyisen lain puitteissa. Hallitus pelastaa Suomen näiltä suurilta yhtiöiltä, Orpo sanoo.

Puhe nostatti valtaisan kohun suuressa salissa.

–Melkoinen puhe, eräs kansanedustaja huusi perään.