VM esittää virkaan alivaltiosihteeri Päivi Nergiä, mutta hallituspuolueet ovat asiasta erimielisiä.

Viime viikon kokouksen asialistalta nimitysasia vedettiin viime hetkellä pois. Tänään aamupäivällä ministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen vielä kertoi Kauppalehdelle, että nimitys oli iltapäivän kokouksen asialistalla.

”Joku tai jotkut ministerit vetivät sen pois viime viikolla. Nyt ei vastaavaa ole tapahtunut tähän mennessä, eli ei ole tiedossa, että käsittely pysähtyisi”, Majanen sanoi aiemmin tänään.

Kello 14 päivitetyltä esityslistalta nimitys on kuitenkin pyyhitty pois. Majanen vahvistaa tiedon.

”Istunnossa ministeri (Ville) Skinnari (sd) pyysi asiakirjat ja asian käsittely lykättiin seuraavaan istuntoon”, Majanen kertoo.

Tehtävä kuuluu maan vaikutusvaltaisimpiin virkoihin ja sitä on luonnehdittu myös Suomen tärkeimmäksi viraksi. Kansliapäällikkö voi vaikuttaa budjettiin ja talouspolitiikkaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) haastatteli talvella Nergin lisäksi Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanojan, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttisen, VM:n talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovalan sekä kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok).

Nykyinen kansliapäällikkö Martti Hetemäki on siirtymässä työelämäprofessoriksi Helsinki Graduate School of Economicsiin.

Nimitys on viivästynyt muun muassa poliittisten erimielisyyksien vuoksi. Nergin tiedetään sopivan keskustalle, kun taas sdp:n uskotaan olevan Sovalan kannalla.

Nerg toimi Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-projektijohtajana ja aiemmin sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä. Hänet muistetaan sote-kuvioiden lisäksi vuoden 2015 pakolaiskriisistä.

Valtioneuvosto on aloittanut yleisistuntonsa klo 13.

Päivitetty tuoreilla tiedoilla klo 14.16.