Saksalaistietojen mukaan liittokansleri Angela Merkelin hallitus uhkaa hajota mahdollisesti vielä sunnuntaina. Sekä Die Zeit että Der Bild kertovat sisäministeri Horst Seehoferin luvanneen antaa ”henkilökohtaisen ilmoituksen” CSU-puolueen sunnuntaisen kokouksen päätteeksi.

CSU on Angela Merkelin johtaman CDU-puolueen baijerilainen sisarpuolue.

Merkel ja huomattavasti kovempaa maahanmuuttopolitiikkaa ajava Seehofer tapasivat myöhään lauantaina. Seehoferin mukaan tapaaminen oli tulokseton.

–Se oli merkityksetön ja tehoton. Liittokansleri ei taivu piiruakaan, hän kommentoi Bildin mukaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Seehofer haluaa aloittaa turvapaikanhakijoiden palauttamisen Saksan etelärajalta Baijerista jo huomenna maanantaina.

–Se tarkoittaisi lähes varmasti hallituksen kaatumista, uutistoimisto kommentoi.

Merkel kommentoi asiaa sunnuntaina ZDF-televisiokanavalle ja sanoi EU-sopimuksen saavuttavan CSU:n ja Seehoferin ajamat tavoitteet, mutta enemmän ”eurooppalaisessa hengessä”.

–Mielestäni se mistä päätimme on sama asia, kuin mitä CSU haluaa. Eurooppa toimii hitaasti, emmekä ole tavoitteessa vielä, mutta mielestäni Euroopan täytyy pitää yhtä, irtiotot voivat olla vaarallisia, hän sanoi.

Myös Merkelin toinen hallituskumppani SPD on ilmoittanut olevansa tyytymätön EU-huippukokouksessa perjantaina saavutettuun sopuun maahanmuutosta.

SPD on julkaissut viiden kohdan listan, jolla se haluaa ratkoa muuttoliikkeen ongelmia. Puolue haluaa muun muassa puuttua juurisyihin maahanmuuttajien lähtömaissa. Lisäksi se vastustaan eri maiden yksipuolisia ratkaisuja maahanmuuttajien käännyttämisestä EU:n rajoilta. SPD vaatii lisäksi tiukempaa EU:n ulkorajojen valvontaa ja enemmän apua Italialle ja Kreikalle, joihin maahanmuuttajat nyt ensimmäiseksi saapuvat. Lisäksi puolue vaatii Saksaa tekemään kokonaisvaltaisen maahanmuuttajien kotoutumista ja työmarkkinoille tuloa säätelevän lain.

Der Spiegel -lehden mukaan SPD:n tavoitteet ovat selvässä risriidassa hallituskumppani CSU:n kanssa, koska CSU haluaa aloittaa käännytykset Saksan etelärajalta.

Sama lehti kertoo Seehoferin peruneen tiistaille suunnitellun tiedotusteluraporttia koskevan tiedotustilaisuuden. Tämän on Saksassa tulkittu viittaavan siihen, että sisäministeri saattaa erota.

Lue lisää:

Angela Merkelin tukala tilanne jatkuu: ”Kaikki tietävät, ettei muuttoliikkeen haasteita ratkaista kerralla”

Kaatuuko EU:n suunnitelma maihinnousukeskuksista tähän? ”Rikkoisi lakeja”

Kai Mykkänen Angela Merkelin kirjeestä: ”Saksan maali on nyt etelän suunnalla”

Italian hallituksessa raju riita maahanmuuttajista: ”Tämä ei ole hyvyyttä vaan inhimillisyyttä”