Kokoomuksen kansanedustajat ovat lauantaina pohtineet perustuloa, joka nousi puheenaiheeksi viikolla, kun STT kertoi sen jakavan keskustaa.

Keskustan puoluekokous ja puoluevaltuusto ovat linjanneet, että puolueen pohja sosiaaliturvan uudistamiseksi on perustulo, joka tarkoittaa kansalaisille maksettavaa vastikkeetonta perusturvaa. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä kuitenkin sanoi viikolla, ettei perustuloa tule maksaa vastikkeettomasti töissä käyville ihmisille tai hyvätuloisille.

Lue tarkemmin: Juha Sipilä riehaantui perustulosta – ”Ei tietenkään jos on töissä! Ei tietenkään jos tulot ylittävät rajat!”

Helsingin Sanomien mukaan Sipilä ja muita puolueen johtohahmoja asettui keskiviikkona puoluehallituksen kokouksessa vastustamaan puolueessa valmistellun sosiaaliturvamallin hyväksymistä. Iltalehden mukaan Sipilä käytännössä kaatoi puolueensa sosiaaliturvamallin hyväksymisen.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowiczin mukaan keskusta on alkanut vuosien vaatimisen jälkeen miettimään, mitä perustulolla tarkoittaa.

”Tuntuu siltä, että keskusta yrittää tässä istua kahdella pallilla samaan aikaan. Yhtäältä ne haluavat pitää kiinni tästä perustulon käsitteestä, koska käsitteenä se on hyvin suosittu ja ihmiset tuntuvat tykkäävän siitä. Toisaalta, itse asiassa, ne tarkoittavat suunnilleen samaa kuin kokoomus, eli että sitä ei tietystikään anneta kaikille ja totta kai työttömältä pitää voida edellyttää työpaikan vastaan ottamista jos sellainen on tarjolla ja opiskelijalta pitää voida edellyttää sitä, että hän opiskelee”, hän toteaa Ben-TV-videoblogissaan Verkkouutisissa.

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Juhana Vartiainen keskustelivat aiheesta lauantaina Twitterissä.

”Yhteiskunta, joka ei perustu työkykyisten työhön ei ole kestävä hyvinvointiyhteiskunta. Yhdenvertainen oikeus sosiaaliturvaan ja velvollisuus tehdä työtä työkykyisenä on paras turva kaikkein heikommassa asemassa oleville ihmisille”, Sarkomaa kommentoi.

Vartiaisen mukaan tämän pitäisi olla itsestään selvää.

”Meillä ei pienimpiäkään mahdollisuuksia rahoittaa julkisia hyvinvointijärjestelmiä jos työnteosta yritetään tehdä vapaaehtoista”, hän vastasi Sarkomaalle.

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi perjantaina Suomenmaalle, että on hyvä, että perustulosta keskustellaan.

”Se on ter­veen kan­san­val­tai­sen liik­keen merk­ki. Ei täs­sä ole yh­tä­kään sel­lais­ta ris­ti­rii­taa, jota ei pys­tyt­täi­si so­vit­te­le­maan. Kes­kus­tan kent­tä ot­taa tä­män asi­an kans­sa sen ajan, mitä se puo­lu­e­de­mok­ra­ti­as­sa tar­vit­see. Tär­ke­ää on, et­tä kaik­ki ym­mär­tä­vät asi­an sa­mal­la ta­val­la ja lop­pu­tu­lok­se­na oli­si mal­li, joka aut­taa kaik­kia laa­jaa tu­kea tar­vit­se­via”, hän kommentoi.

Keskustan kokenut kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä kirjoittaa keskiviikkona ilmestyneessä kirjassaan sosiaaliturvan uudistuksesta ja perustulosta ja toteaa, että todennäköisintä on, että keskustan malli tulee olemaan progressiivisen negatiivisen tuloveron malli.

Lue myös: Hämmennys Juha Sipilän perustulopuheista – Kansanedustaja: Tässä on keskustan todennäköinen malli

Sosiaaliturvan uudistus on seuraavan hallituksen suurhanke, jossa järjestelmän yksinkertaistamisen yhdeksi vaihtoehdoksi on esitetty ns. kansalaispalkkaa eli perustuloa.