Vasemmistoliiton hallitusneuvottelijoihin kuuluva kansanedustaja ja puolueen entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki puolustaa kovaa kuohuntaa aiheuttanutta oppivelvollisuuden pidentämistä.

”Oppivelvollisuusiän pidentäminen olisi todella merkittävä vuosikymmeniksi eteenpäin vaikuttava reformi. Sillä tuetaan erityisesti nuoria, jotka on vaarassa pudota jo peruskoulun jälkeen yhteiskunnasta. Kokoomus vastustaa uudistusta samalla intohimolla kuin aikoinaan peruskoulua”, Arhinmäki kommentoi Twitterissä.

Hän korostaa, ettei oppivelvollisuuden pidentäminen välttämättä tarkoita, että koulussa olisi istuttava pidempään.

”Vaihtoehtona voi olla myös esimerkiksi oppisopimuskoulutusta, pajatoimintaa tms. Oleellista, ettei ketään päästetä putoamaan 15-vuotiaana”, Arhinmäki huomauttaa tviitistään syntyneessä keskustelussa.

Hallitusneuvotteluita vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi aikaisemmin perjantaina, että neuvotteluissa on päästy sopuun oppivelvollisuuden pidentämisestä koskemaan toisen asteen koulutusta eli lukiota ja ammattikoulua.

Esimerkiksi toimitusministeristön opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on arvostellut hanketta.

”Jos uusi hallitus haluaa perustaa työnsä tutkittuun tietoon, vaikuttavimmat koulutusinvestoinnit tehdään varhaisiin vuosiin. Oppivelvollisuuden pidentämisen hinnalla saisi pika-arviolla kaksivuotisen esiopetuksen koko ikäluokalle ja tuhat erityisopettajaa lisää toiselle asteelle”, hän tviittaa.

Oppivelvollisuuden pidennys on saanut myös tukea, sillä esimerkiksi Talouspolitiikan arviointineuvoston raportissa todettiin, että pidennys voisi ehkäistä syrjäytymistä ja lisätä työllisyyttä.

Koulutuksen muuttuessa velvoittavaksi oppimateriaalit muuttuisivat maksuttomiksi oppilaille. Aiemmin on arvioitu, että toisen asteen maksuttomuuden vuosittaiset kustannukset olisivat arviolta 87–142 miljoonaa euroa. Tätä on arvostellut muun muassa opettaja Jussi Tanhuanpää.

”Väärään paikkaan tulee satsaus tuossa oppivelvollisuuden pidentämisessä. Järkevämpää ja huomattavasti tuottavampaa olisi ollut antaa tuo 100 000 000 [euroa] perusopetukseen ryhmien pienentämiseen eli opettajien palkkaamiseen ja kolmiportaisen tuen tehostamiseen eli opettajien palkkaamiseen.”

Lue lisää:

Lisää ryöpytystä Antti Rinteen hankkeelle: ”Pakolla se ei onnistu”

Opettaja epäilee Antti Rinteen hanketta: ”100 miljoonan satsaus väärään paikkaan”

Lukiolaisperhe hyötyy jopa 900 €/vuosi – Rinteen hanke voi maksaa yli 100 miljoonaa euroa vuodessa