Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo on sitä mieltä, että ”julkisen sektorin palkankorotukset ovat välttämättömiä”.

Kunta-alan työmarkkinaneuvottelut ovat juuri alkaneet. Kilpailukykysopimuksen mukainen työajan pidennys sekä palkankorotukset ovat neuvotteluiden suuria kiistakysymyksiä. Tehyn ja Superin mukaan naisvaltaisen sote-alan tehtäväkohtaisia palkkoja pitää nostaa 1,8 prosenttiyksikköä ”miesvaltaisten alojen palkkoja enemmän joka vuosi kymmenen vuoden ajan”. Kuntatyönantajat KT on linjannut, ettei kunnissa ole varaa tähän.

LUE MYÖS:

”Julkisen talouden kantokyvystä palkankorotusten maksamisessa on käyty keskustelua, poliitikot varovat ottamasta kantaa neuvotteluihin”, Saramon tiedotteessa sanotaan. Poliitikkojen sekaantumista työmarkkina-asioihin ei yleensä katsota hyvällä.

Työntekijöiden määrän lisääminen ja palkkojen korotukset maksavat satoja miljoonia, Saramo toteaa. Valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsenenä hän esittää ”kunnille 400 miljoonan euron tasokorotusta, joka rahoitettaisiin listaamattomien yritysten osinkoverojärjestelmän korjauksella”.

LUE MYÖS:

”Ekonomistit kautta linjan pitävät osinkoverojärjestelmää haitallisena. Rikkaimmat eivät tarvitse erillistä tukea. Verotuen lakkauttamisesta hyötyisi koko yhteiskunta, myös yritykset, markkina- ja investointivääristymien poistuessa ja julkisen talouden vahvistuessa”, Saramo visioi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kommentoi vastikään sekä kiky- että palkka-asiaa.

”Minä toivon, että kiky-tunnit jäävät historiaan tasapuolisesti kaikilla aloilla Suomessa”, Andersson sanoi.

”Hallitus ei ole ottanut kantaa tai luvannut mitään, mutta tiedän että tämä on hyvinkin tärkeä asia meidän toimijoille”, Andersson muotoili puolueen linjaa hoitajien palkankorotustavoitteisiin.

LUE MYÖS: