Hallituspuolueet ovat panneet vauhtia sote-uudistukseen lopettamalla asiantuntijakuulemiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Talouselämä kertoo valiokunnan päättäneen maanantaina ylimääräisessä kokouksessaan, ettei se enää kutsu kuultavaksi enempää maakunta- ja sote-uudistuksen asiantuntijoita. Päätös syntyi hallituspuolueiden äänin 10–17.

Oppositio olisi halunnut kutsua valiokuntaan sote- ja maakuntauudistuksiin kriittisesti suhtautuvia professoreja ja muita asiantuntijoita. Hallituspuolueiden edustajat päättivät kuitenkin, että kuulemiset on kuultu ja on aika siirtyä tekemään päätöksiä.

Opposition kommenteista voi päätellä, että uudistuksen toivotaan kaatuvan vielä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, jonne kokonaisuus siirtyy lokakuussa. Perustuslakivaliokunnan pitäisi antaa lausuntonsa uudistuksen perustuslainmukaisuudesta viimeistään marraskuussa, jotta uudistus onnistuisi.

– Hallitus ei näköjään halua varmistaa, että sote menisi läpi perustuslakivaliokunnasta. Valiokunta joutui taas äänestämään, voimmeko kuulla keskeisiä sote-professoreita. Hallitus esti sen äänin 10-7. Hallituksella on siis kiire karauttaa sote perustuslakiseinään? Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto twiittasi kokouksen jälkeen.

– Tällä menolla Sipilän hallitus törmää perustuslakiin jälleen kerran, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen säesti Alanko-Kahiluotoa.

Valiokunnan puheenjohtaja, sosiaalidemokraattien Krista Kiuru antoi molemmille tukensa jakamalla viestit eteenpäin.

Hallitusryhmien yhtenäisyys oli helpotus ainakin valiokunnan varapuheenjohtajalle, keskustan Hannakaisa Heikkiselle.

– Olen hyvin huojentunut, että saatiin ikiliikkuja pysäytettyä, Heikkinen kommentoi Talouselämälle.

Hänen mukaansa hallituksen valiokunnalle toimittama vastine esitysten aiempiin perustuslaillisiin ongelmiin oli "hyvä ja kattava", minkä vuoksi uudistus voidaan vielä eteenpäin ilman uutta asiantuntijakierrosta.

Valiokunta sopi maanantaina yksimielisesti, että se ottaa itselleen syyskuun ajaksi normaaliin verrattuna yli kaksinkertaisen työmäärän. Se kokoontuu neljänä päivänä viikossa, kaksi kertaa päivässä, kunnes uudistus on valmis lähetettäväksi perustuslakivaliokuntaan.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.