Hallitusta muodostanut tuleva pääministeri Antti Rinne (sd) vei hallituspuolueet Espoon Hotelli Korpilammelle hallitusneuvotteluiden päätteeksi. Tarkoitus oli nostattaa hallituksen yhteishenkeä.

Kauppalehden eduskunnan kirjaamosta saaman hotellilaskun mukaan seuruetta oli paikalla 3.–5.6.

Korpilammen kokoontumisen kuluista kertoi aiemmin tiistaina Ilta-Sanomat.

LUE MYÖS: Antti Rinteen hallituksen valtiosihteerien määrä hämmästyttää: ”Tämä kaikki maksaa ja paljon”

Paikkavalinnalla Rinne muistutti historiasta. Käsite ”Korpilammen henki” syntyi vuonna 1977, kun Hotelli Korpilammella järjestettiin talousseminaari, jossa Suomen talouden kuvasta löydettiin yhteisymmärrys pääministeri Kalevi Sorsan (sd) johdolla.

Rinteen Korpilampi-jamboreen hinnaksi tuli 38 091,85 euroa. Laskun mukaan esimerkiksi illalliselle hintaa kertyi 2 530 euroa. Lasku kertoo, että hallituksen askelmerkkejä hiottaessa ovat maistuneet myös virvokkeet.

Esimerkiksi australialaista chardonnayta on nautittu 54 pulloa. Osa seurueesta on nauttinut trendikkäästi alkoholittomia viinejä – tosin vain kahden pullon verran.

Kahvin kylkeen on otettu konjakit tai kermaliköörit. Niin ikään siideri ja olut ovat maistuneet. Kivennäisvettä on juotu kosolti.

Hallitusneuvotteluiden loppulasku ei ole vielä selvillä. Tämä johtuu siitä, ettei työntekijöiden ylitöiden hinta ole vielä varmistunut. Henkilökunnan, kuten esimerkiksi turvallisuudesta vastaavien henkilöiden ja virastomestarien, työvoimakustannukset menevät ylitöiden osalta eduskunnan laskuun.

Hallitusneuvotteluihin oli budjetoitu 180 000 euroa. Budjetointia tehdessä ei ollut tiedossa, että Rinne järjestää hengennostatustilaisuuden Korpilammella.

Hallitusneuvotteluiden kustannukset menevät eduskunnalle eli käytännössä veronmaksajien piikkiin.

Säätytalolla pidettyjen neuvotteluiden eri työryhmissä istui kaikkiaan 250 henkilöä.

Lähihistorian hintavimmat hallitusneuvottelut käytiin Jyrki Kataisen (kok) johdolla vuonna 2011. Kataisen sixpack-hallitus syntyi kaksi kuukautta kestäneiden vääntöjen jälkeen kesäkuun 17. Päivä vuonna 2011.

Eduskunta kuittasi neuvotteluista 288 728 euron laskun. Lopullinen hinta nousi hieman valtioneuvoston kanslian laskuttaman erän takia.

LUE MYÖS: Hallituksessa muhinut riita sellutehtaista repesi julki – Kärnä hurjistui ministeri Mikkosen sanoista