Hallituspuolueiden välinen kiista perusturvan korotuksista jatkuu. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) toisti eilen Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa näkemyksensä, että perusturvan korotusta sadalla eurolla voidaan lykätä, jos taloustilanne huononee.

Aiemmin Sasin ajatuksesta nousivat takajaloilleen demarit, nyt puolestaan vihreät. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö kirjoittaa blogissaan, että hallituksen täytyy pitää kiinni lupauksestaan korottaa perusturvaa heti ensi vuoden alussa.

Jo aiemmin asiassa on väläytelty hallituskriisin mahdollisuutta. Nyt Niinistö korostaa, että perusturva-asia on kynnyskysymys vihreille.

- Perusturvan korotus sadalla eurolla oli vihreille keskeinen ehto sille, että voimme osallistua hallitukseen. Vaikeasta taloustilanteesta huolimatta hallituksen pitää varmistaa pienituloisimpien hyvinvointi. Perusturva on Suomessa jäänyt merkittävästi jälkeen muista Pohjoismaista. Sovittu ratkaisu on toteutettava suunnitellulla tavalla heti ensi vuoden alusta, Niinistö linjaa.

- Perusturvan korotuksen toteuttaminen sovitusti on myös talouden suhdanteiden kannalta järkevää. Pienituloisimpien ansiot menevät lähes suoraan kotimaiseen kulutukseen, hän jatkaa.

Niinistö tulkitsee, että Sasi on panikoinut pörssikurssien sahaamisen takia.

- Kansalaisten asioita ei hoideta sähläämällä politiikan linjoja uusiksi viikoittaisten pörssikurssien vaihtelujen takia, Niinistö laukoo.

Sasin näkemys on ollut, että hallitusohjelman säästötoimet tulisi tehdä ensin ja vasta sen jälkeen parantaa perusturvaetuuksia.