Sote- ja maakuntauudistuksen kannatus rakoilee hallituspuolueiden riveissä. Viime päivinä äänestyskantansa on asettanut kysymysmerkin alle yksi uusi kansanedustaja sekä kokoomuksesta että keskustasta.

Toistaiseksi ainoa hallituspuolueiden kansanedustaja, joka on ilmoittanut äänestävänsä uudistusta vastaan, on kokoomuksen Elina Lepomäki. Aiempien epäilijöiden lisäksi Wille Rydman (kok.) ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ilmoittavat nyt, että eivät vielä tiedä, äänestävätkö hallituksen esitysten puolesta vai niitä vastaan.

Kokoomuksen Rydman oli mukana, kun Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina sote-uudistuksen perumista vaativan lausunnon. Lue lisää: Helsingin kaupunginhallitus tyrmäsi soten – myös kokoomuslaiset äänestivät vastaan

– Lähtökohtaisesti hallituspuolueen edustajat tukevat hallituksen esityksiä. Mutta [eduskunnan] äänestykseen on vielä kuukausia aikaan ja kevään aikana voi tapahtua monenlaista, Rydman sanoi maanantaina Helsingin Sanomille.

– Tässä täytyy ymmärtää, että eri luottamustehtävissä on hieman erityyppinen toimintalogiikka, hän selitti viitaten kansanedustajan ja Helsingin valtuutetun tehtäviin.

Sirkka-Liisa Anttila puolestaan toi epäilyksensä julki Forssan Lehdessä. Hänen mukaansa on virhe lähteä ”korjaamaan sellaistakin, mikä ei ollut rikki”. Hän pelkää, että kansainväliset terveysjätit valtaavat markkinat rahalla ja ”ajetaan vähitellen erinomaisesti toiminut julkinen terveydenhuoltomme alas”.

Anttilan mukaan uudistus vaatisi nykyisen pikakäynnistyksen sijaan 5–6 vuoden siirtymäajan ja vaiheittaisen toteutuksen. Äänestyskantansa hän jättää vielä auki.

– Otan lopullisesti kantaa, kun valmiit mietinnöt ovat tulleet valiokunnista, hän sanoo Forssan Lehdelle.

Lepomäen, Anttilan ja Rydmanin lisäksi merkittäviä sote-epäilyksiä ovat aiemmin tuoneet julki kokoomuksen Hjallis Harkimo, Harri Jaskari sekä Susanna Koski. Hallituksella on eduskunnassa vain 105 edustajan enemmistö, joten pienikin kapinaliike saattaa sote-uudistuksen toteutumisen vaaraan.

Lue myös: ”Soten kaataminen olisi hyppy pimeään” – Tutkija: Näin asiat etenisivät, jos Juha Sipilä hajottaisi hallituksen