Suomen hävittäjähankkeen ja EU:n elvytyspaketin miljardit tarvittaisiin hyvinvoinnin rahoitukseen Suomessa, vetoaa vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho.

Yrttiaho ottaa tiukasti kantaa myös esitettyihin työllisyystoimiin. Hänen mukaansa vasemmiston on torjuttava budjettiriihessä valtiovarainministeriön virkamiesten työllisyysesityksiin sisältyvät leikkaukset.

Yrttiahon mukaan ministeriön paketti tähtää ”täsmälleen EK:n linjan mukaisesti” työvoiman tarjonnan lisäämiseen työuran alussa, keskellä ja etenkin lopussa muun muassa ”leikkaamalla opintotukea, työttömyysturvaa ja eläkkeitä”. VM:n virkamiehet muun muassa poistaisivat eläkeputken ja muita varhaisen eläköitymisen väyliä.

”Vasemmiston tulee yksiselitteisesti torjua kaikki heikennykset. Asiasta on tehtävä hallituskysymys”, Yrttiaho vaatii.

”Esimerkiksi eläkeputken aiemmat leikkaukset ovat todistettavasti lisänneet nuorten ikäluokkien työttömyyttä ja toisaalta ajaneet ikääntyneitä työttömiä perusturvan varaan. Näitä vaikutuksia eivät VM:n linjauksia tukemaan tehdyt selvitykset kuitenkaan noteeraa.”

Yrttiahon mukaan hallitusyhteistyön perusongelma on ”keskustan liian vahva asema, joka nojaa eduskunnan oikeistoenemmistöön”.

”Se on estänyt suurten tulojen ja pääomien verotuksen kiristämisen, julkisen talouden vahvistamisen.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa puhunut Yrttiaho ihmettelee lisäksi sekä EU:n elpymisvälineeseen sitoutumista että HX-hävittäjähankkeen turvattua asemaa.

”Koronakeväänä yrityksille ja omistajille on syydetty ennen näkemättömän suuret, käytännössä vastikkeettomat tuet. Myös EU-tukiin ja hävittäjiin näyttää riittävän miljardeja. Talouspoliittisesti näissä toimissa ei ole mitään logiikkaa.”

”Rahasto ei ole väliaikainen, vaan 40 vuotta voimassaoleva rakenne, jonka voimassaoloa on helppo jatkaa ja kokoa kasvattaa. Elvytysrahaston perustaminen johtaa EU:n yhteiseen velkaan ja veroihin, liittovaltiokehityksen voimistumiseen ja jäsenvaltioiden budjettivallan heikkenemiseen”, Yrttiaho arvostelee.

Budjetissa osoitetaan uusien monitoimihävittäjien hankintaan 1,5 miljardia euroa.

”On selvää, että tässä taloustilanteessa hävittäjähankinta tulisi keskeyttää”, Yrttiaho vaatii.

”HX-hankkeen keskeyttäminen parantaisi julkisen talouden tilaa, vähentäisi painetta leikkauksiin ja loisi myös epävakaiden eurooppalaisten turvallisuusnäkymien oloissa tarvittavaa rauhantahtoisempaa ilmapiiriä.”

LUE MYÖS: