Presidentti Tarja Halosen mielestä ei ole mitenkään kiusallista, että Suomi ei allekirjoita rypäleaseet kieltävää Oslon sopimusta joulukuussa.

Hän korosti, että Suomen tekemä ratkaisu on realistinen ja sopimusta kunnioittava.

Halonen pitää sopimusta erittäin tärkeänä. Sen allekirjoittamiseen ei vain ole Suomella nyt mahdollisuuksia. Hän uskoo, että asetekniikka kehittyy hyvinkin nopeasti.

Vihreät ovat asiasta toista mieltä. Vihreiden mielestä kansainvälisen rypäleasesopimuksen ulkopuolelle jääminen on virhe.

Allekirjoittamatta jättäminen haittaa Suomen kansainvälistä vaikutusvaltaa, on päätöksenä puolustuspoliittisesti lyhytnäköinen eikä huomioi rypäleaseiden käyttöön liittyviä vakavia ongelmia, puolueen varapuheenjohtaja Johanna Sumuvuori katsoo kannanotossaan.

Suomen ulkopoliittisen johdon tekemän päätöksen mukaan Oslon sopimukseen palataan, kun puolustusvoimien suorituskykyyn liittyvä tutkimus on tehty ja rypäleaseiden kansainvälinen kehitystyö, niiden hankintamahdollisuudet ja kustannusvaihtoehdot on selvitetty. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta seuraa kehitystä vuosittain.

Suomi pitää Oslon sopimusta humanitaarisesta näkökulmasta merkittävänä ja tukee Oslon sopimuksen tavoitteita ja pyrkimyksiä tehdä sopimus maailmanlaajuiseksi. Päätöksen mukaan "Suomi osallistuu sopimuksen toimeenpanoon humanitaarisen miinatoiminnan kautta".

Sopimus on Suomen kannalta hankala, koska puolustusvoimien vastikään hankkimille rypäleaseille ei ole korvaavia järjestelmiä.

Rypäleaseiden kieltoon liittyy näillä näkymin toistasataa maata.