Koriste-esine, kynttilänjalka tai runokirja. Nämä lahjat voi ainakin unohtaa vastavalmistuneen paketista. Nykyajan nuoret aikuiset arvostavat eritoten hyötylahjoja.

–Lukiosta valmistuneet haluavat päästä oman elämän alkuun, rakentamaan ensimmäistä omaa huushollia. Ensisijaisesti lahjaksi toivotaan tarpeellisia tavaroita kuten ruoanvalmistusvälineitä, astioita, pyyhkeitä ja lakanoita. Siis käyttötavaraa, ei mitään turhia koristeita, opastaa myyntipäällikkö Eila Kyllönen Jyväskylän Sokoksen lahjapalvelusta.

Yhtä lailla suosittuja ja mieluisia lahjoja ovat pienet kodinkoneet kahvinkeittimestä leivänpaahtimeen. Kyllösen mukaan edes vastaanottajan sukupuolella ei ole valmistujaislahjaa hankittaessa kovin suurta merkitystä.

–Yllättävän usein myös pojat toivovat esimerkiksi astiasarjoja, ne ovat kestosuosikkeja vuodesta toiseen. Nuoret ovat nykyään erittäin laatu- ja merkkitietoisia ja tietävät tarkasti, minkä valmistajan sarjaa haluavat lähteä keräämään.

Nuorten merkkitietoisuus kielii ainakin siitä, että mitä tahansa tusinatavaraa ei kannata lahjapaperiin kääriä. Joskus rahalahja olisi turvallisempi valinta, mutta riihikuivan kanssa törmää jälleen uusiin ongelmiin. Onko raha sovelias lahja? Paljonko on tarpeeksi tai liian vähän? Tapatiedon tapakouluttaja Helena Valosella on kiperiin kysymyksiin vastaukset.

–Kyllä raha on hyvä lahja nuoren tulevaisuutta ajatellen, sillä nuoren täytyy ostaa monenlaista tavaraa ensimmäiseen omaan kotiinsa. Siinä on kuitenkin pieni ero, annetaanko lahjashekki vai seteli kirjekuoressa.

Valosen mukaan lahjashekki on seteliä suositeltavampi, sillä ylioppilaan lahjat laitetaan usein juhlapaikalla kaikkien näkyville. Tuolloin shekki voidaan ottaa kuoresta pois ja jättää lahjapöydälle vain kortti.

–Näin kukaan ei pääse arvostelemaan sitä, kuinka paljon kukin on antanut, Valonen perustelee. Niin, olemme palanneet rahalahjoituksen suuruuden ongelmaan. Siinä missä 20 euroa voi tuntua pieneltä summalta, on 50 euroa jo suuri seteli varsinkin jos juhlapaikkoja osuu samalle vuodelle useita.

–Mikään summa ei ole liian vähän, Valonen korjaa.

–Jokainen lahjoittaa oman kykynsä ja tilanteensa mukaan sekä vastaanottajaa ajatellen. Anna lahjaksi juuri sen verran rahaa kuin voit hyvillä ja kevein mielin antaa. Missään tapauksessa ei ole mahdollista määritellä euromääräisesti sopivaa summaa.

Palvelupäällikkö Tuija Lundström Nordean Vaasan konttorista kertoo, että heillä lahjashekkiin kirjataan tyypillisimmin jotakin 50:n ja 100:n euron väliltä. Hänen mukaansa perinteinen lahjashekki on säilyttänyt suosionsa siitä huolimatta, että kolikot ovat vaihtuneet muovirahaan ja pankkiasiointi verkkoon.

–Pankeissa shekki on varmasti suosituin lahja, vaikka osa antaa myös rahastolahjoja tai avaa lahjatilin. Shekin voi lähettää myös oman verkkopankkinsa kautta, jolloin ei tarvitse tulla käymään pankissa.

Pankeille tämä viikko onkin valmistujaisten osalta vilkkainta aikaa, sillä Lundstömin mukaan valtaosa lahjashekeistä kirjoitetaan lakkiaislauantaita edeltävinä päivinä.