Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen tuore kommentti yhteisöverosta hämmästyttää Sipilän hallituksessa olleita poliitikkoja.

Rinne kiistää Suomen Kuvalehden haastattelussa tarkoittaneensa Ylen puheenjohtajatentissä, että yhteisöveron alentaminen oli hyvä päätös. Rinne sanoo nyt olevansa edelleen sitä mieltä, että yhteisöveron alentamista ei olisi pitänyt tehdä, vaikka myönsikin aiemmin olleensa väärässä veron alentamisen vaikutuksista.

”Et kai Antti Rinne ole perumassa tai katumassa viime kauden parasta päätöstä työllisyyden, yrittäjyyden ja talouskasvun näkökulmasta?” kysyy toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä (kesk) tviitissään.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

”En ole kielteinen ihminen, mutta alkaa huolestuttaa miten hukassa kakun kasvattamisen linja tuntuu demareilla nyt olevan. Yhteisöveron tuominen kilpailun kestävälle tasolle oli ja on osa reseptiä, jolla työllisyys ja hyvinvoinnin rahoitus pelastetaan”, kommentoi kokoomuksen sisäministeri Kai Mykkänen.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

”Ensin lihavero, sitten maitovero ja nyt yhteisövero. Antti Rinne linjaa jotain veroista ja seuraavassa haastattelussa peruu puheensa. Suomen pääministerinä ei voi toimia kuin tuuliviiri”, kritisoi sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana päättyvällä vaalikaudella toiminut Simon Elo.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

”Vastustin aikanaan tätä yhteisöveron laskemista. Ja nyt jälkeenpäin on näyttäytynyt, että olin väärässä”, Rinne sanoi Ylen tentissä.

Suomen Kuvalehden haastattelussa hän sanoo näin:

”Olen edelleen sitä mieltä, että sitä ei olisi pitänyt tehdä. Se missä olen ollut väärässä, on ollut se, mitä tuotolle tapahtuu, kun yhteisöveroa lasketaan. Olin siis väärässä, kun oletin, että verotuotto vähenee. Fakta on, että verotuotto lisääntyi, vaikka yhteisöverokantaa alennettiin.”

Lehti kysyy Rinteeltä, miksi päätös alentaa veroa oli väärä, jos alennuksen ansiosta saatiin enemmän verotuloja.

”Ei ole järkeä murentaa veropohjaa tällä tavalla. Pitäisi estää verokilpailu eurooppalaisessa mittakaavassa ja vähintään Ruotsin kanssa miettiä sitä, ettei keskenään kilpailla”, Rinne vastaa.

LUE MYÖS:

”Olin väärässä” – Antti Rinne myönsi Ylellä vanhan virheen, jonka avulla syrjäytti Jutta Urpilaisen

Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita