Tilastokeskuksen tänään perjantaina julkistettu väestöennuste on ekonomistien mukaan odotettuakin hurjempi. Ekonomistit ovat jakaneet tilannetta kuvaavia grafiikkakuvia sosiaalisessa mediassa. Näet grafiikat alempana jutussa.

”Väkiluku kääntyy laskuun jo 2035. Edellinen ennuste odotti kasvun jatkuvan ainakin vuoteen 2065”, kommentoi Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala.

”Hyvinvointivaltion ’lujuuslaskelmat’ joutuvat todellakin koetukselle! Työikäisten määrän laskusta oltiin jo edellisen väestöennusteen vuoksi huolissaan mutta katsokaapa tätä uutta ennustetta. 2050 mennessä -200 t. ja 2070 mennessä -460 t. Tuottavuuskasvua tarvitaan!!” Vesala hämmästelee.

Lue tarkemmin väestöennusteesta: Uusi pohjaluku Suomen syntyvyydestä – Vain yksi asia selittää tilannetta

Lue myös: Osmo Soininvaara: Suomelle nopeasti uusi linja maahanmuuttoon, ”jonka säännöt voivat olla itsekkäitä”

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari on jakanut Twitterissä grafiikan, joka osoittaa rajun muutoksen verrattuna edelliseen, vuoden 2015 väestöennusteeseen. Myös Vesala on jakanut vastaavan grafiikkakuvan.

(Juttu jatkuu tviittien jälkeen.)

”Työikäisen väestön ennuste muuttui melkoisesti. Lasku jatkuu ja jyrkkenee 2040 jälkeen”, Huovari tviittaa.

”Trendi kääntyi. Suomi on Japanin tiellä. Väestön määrän ennakoidaan kääntyvän laskuun uuden ennusteen mukaan jo vuonna 2035. Vuonna 2065 Suomessa arvioidaan olevan yli 600 000 ihmistä vähemmän kuin vuoden 2015 ennusteessa. Se on paljon”, kommentoi Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

”Eläkejärjestelmä uhattuna”

Väestöennustuksen vaikutuksia on alettu myös heti arvioida.

”Odotan kauhulla, kun tämä ennuste lyödään eläke-exceliin sisään. Eläkejärjestelmän kestävyys nykymallilla on vakavasti uhattuna”, tviittaa kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki arvioi myös, että syntyvyyskehityksellä on ”merkittäviä vaikutuksia julkisen talouden pitkän aikavälin tasapainoon”.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan väestöennuste tarkoittaa sitä, että hallituksen politiikkaa ohjanneet Suomen kestävyysvajelaskelmat joudutaan ”valitettavasti” päivittämään. Lue lisää: Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi – ”Valitettavasti”

LUE MYÖS:

Pysäyttävä kuva Suomesta: ”Jos tämä jatkuu, voidaan noin vuonna 2040 sulkea viimeinenkin synnytyssairaala”

Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ”prismaperheistä”