Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto linjaa, että kun tiedustelulainsäädäntöä uusitaan Suomessa, oikeusturvakysymykset ovat keskeisiä.

–Olisi hyvä erottaa siviilitiedustelua ja sotilastiedustelua koskeva lainsäädäntö jo tässä vaiheessa, ja käsitellä niitä kokonaan erikseen, hän kirjoittaa blogissaan.

Haaviston kannanotto liittyy Helsingin Sanomien kohua nostattaneeseen sotilastiedustelua koskeneeseen artikkeliin.

Haaviston mukaan on hyvä, että Helsingin Sanomien uutisoinnin myötä tiedustelu ja sotilastiedustelu nousevat keskusteluun myös presidentinvaaleissa.

–On hämmästyttävää, miten vähän tiedustelusta ja tiedustelun pohjana olevasta lainsäädännöstä on viime aikoina julkisesti keskusteltu, hän toteaa.

Haavisto huomauttaa, että medialla on ”syystäkin laajat toimintavapaudet”.

–Se on keskeinen osa länsimaista oikeusvaltioperiaatetta. Puuttuminen tähän vapauteen tulee aina olla korkean kynnyksen takana. Tämä periaate tuntuu osalta keskustelijoista unohtuneen tai periaatetta ei ole missään vaiheessa todella sisäistetty. Euroopassa on maita, joissa tämä periaate on viimeisen vuosikymmenen aikana rapautunut. Suomen ei pidä ottaa askeltakaan tuolla polulla, hän sanoo.

Haaviston mukaan lähtökohtana pitäisi olla, että kaikki se, mikä ei ole todella perusteltua salata, on julkista.

–Tämä tarkoittaa myös sitä, että viranomaisten ei pitäisi salata liian suuria kokonaisuuksia silloin, kun joidenkin yksityiskohtien salaaminen on perusteltua. Mahdollisimman laajalla avoimuudella voidaan lisätä kansalaisten luottamusta viranomaisia kohtaan. Kansalaisten oikeusturvan kannalta on tärkeää, että kaikella tiedustelulla on laillinen pohja, ja että myös tiedustelutoimintaa kontrolloidaan ja sen periaatteista käydään julkista keskustelua.

Haavisto muistuttaa, että myös sotilastiedustelun on perustuttava eduskunnassa hyväksyttyyn lainsäädäntöön.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina, että korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on ”turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita.”

Keskusrikospoliisi kertoi lauantaina kirjanneensa uutisointiin liittyen rikosilmoituksen, joka koskee turvallisuussalaisuuden ilmaisemista.

– Esitutkintaa tullaan suorittamaan myös sen osalta, onko sellaisia turvallisuussalaisuuksia, joiden paljastuminen on omiaan aiheuttamaan mm. vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle, oikeudettomasti julkistettu tai ilmaistu julkisuudessa, KRP tarkensi myöhemmin Twitterissä.

Lisää aiheesta:

Tiedustelukohu: ”Ainakin hieman heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Helsingin Sanomien selitys ei vakuuta tiedustelupäällikköä: ”Onneksi tiedustelulainsäädännön perustelumuistioita ei kirjoitettu näin heppoisella argumentaatiolla”

Asiantuntija sotilastiedustelujutusta: ”Liian aikaista sanoa, minkälaisia pitkäaikaiset seuraukset voisivat olla”