Suomen Yrittäjät hämmästelee teettämänsä tutkimuksen tuloksia. Kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta kuuluu ammattiliittoon saadakseen ansiosidonnaisen työttömyysturvan.

Tämä siitä huolimatta, että ansiosidonnainen ei edellytä liiton jäsenyyttä, Yrittäjien tiedotteessa todetaan.

– Hämmästyttävää. Ay-liikkeen vahvan aseman taustalla taitaa olla suuri väärinkäsitys tai sumutus. 2/3 kuuluu liittoon ansiosidonnaisen työttömyysturvan takia, vaikka liiton jäsenyydellä ja työttömyysturvalla ei ole yhteyttä, yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen twiittaa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Kantar TNS:n tekemässä tutkimuksessa kysyttiin noin 1000 vastaajalta, ”miksi olet ammattiliiton jäsen”. Vastaajia pyydettiin valitsemaan enintään kaksi tärkeintä perustetta. 66 prosentilla vastanneista perusteena on, että haluaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan, 43 prosenttia haluaa paremmat työehdot ja 26 prosenttia haluaa saada tukea työpaikallaan.

Yrittäjien mukaan tutkimuksessa kysyttiin ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja liiton jäsenyydestä myös erikseen väitteen muodossa: ”Mitä mieltä olet seuraavasta väitteestä: ansiosidonnainen työttömyysturva vaatii jäsenyyttä ammattiliitossa”. 52 prosenttia vastaajista oli eri mieltä väitteestä, mutta 48 samaa mieltä tai ei osannut sanoa.

– Toivon, että suomalaiset laajasti tiedostavat, että ammattiliiton jäsenyys ja ansiosidonnainen työttömyysturva ovat kaksi eri asiaa. Ansiosidonnainen työttömyysturva ei todellakaan edellytä liiton jäsenyyttä, Pentikäinen korostaa tiedotteessa.

Ay-liikkeen vastustajaksi asemoitunut Yrittäjät mainitseekin tiedotteessaan kannustaneensa jäsenyrityksiään tarjoamaan työntekijöilleen riippumattoman työttömyyskassan YTK:n jäsenyyttä.

Yrittäjien tutkimuksesta kertoi aiemmin Yle. Keskusjärjestö SAK kiistää Ylellä yrittäjien sumutusväitteet.

– Ei ihmisiä ole tosiaankaan sumutettu eli silloin kun liittyy SAK-laiseen liittoon, liittyy myös usein työttömyyskassaan, mutta molempiin voi liittyä myös erikseen. Ammattiliitoilla ja työttömyyskassoilla on tosiaan hyvin vahva yhteys ollut perinteisesti, sanoo Pirjo Väänänen, SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö.

– Meillä on perinteisesti ollut niin, että kuulutaan liittoon ja työttömyyskassaan.