Keskustan kokenut kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä kirjoittaa keskiviikkona ilmestyneessä kirjassaan sosiaaliturvan uudistuksesta ja perustulosta ja toteaa, että todennäköisintä on, että keskustan malli tulee olemaan progressiivisen negatiivisen tuloveron malli.

Keskustan perustulokanta nousi vahvasti esiin aiemmin tällä viikolla, kun pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä hämmensi kuulijoita Keskuskauppakamarin vaalitentissä. Sipilällä oli vaikeuksia etenkin vastikkeettoman perustulon käsitteen kanssa. LUE LISÄÄ: Juha Sipilä riehaantui perustulosta – ”Ei tietenkään jos on töissä! Ei tietenkään jos tulot ylittävät rajat!”

Lisäksi STT kertoi hiljattain, että keskustaa jakaa nimenomaan kiista sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta – eli sama asia, joka hiersi Sipilää vaalitentissäkin. STT:n mukaan keskustan kenttä ja puoluevaltuutetut ovat yksimielisiä perustulosta, mutta puoluejohto kannattaa vastikkeellisuutta.

Ala-Nissilä käy Osallistavaan kasvuun -kirjassaan läpi selväsanaisesti ja tiiviisti aiempaa yleistä keskustelua perustulosta ja eri perustulomalleista. Ala-Nissilä kertoo myös, mikä on ”todennäköinen vaihtoehto” keskustan linjaksi:

”Keskusta työstää parhaillaan uutta ratkaisua sosiaaliturvan uudistamiseksi, mutta varmaa on, että perustuloajattelu tulee olemaan sen pohjana. Näin linjattiin puoluekokouksessa Sotkamossa 2018. Progressiivisen negatiivisen tuloveron malli, jonka alkeellista versiota keskustanuoret ovat jo esittäneet, on todennäköinen vaihtoehto”, Ala-Nissilä kirjoittaa.

”Mahdollinen, ehkä jopa järkevin malli olisi negatiivisen tuloveron malli, jossa perustulo maksettaisiin vain tietyn tulorajan alle jääville ja perustulon määrä pienenisi tulojen noustessa. Jotta tämä malli olisi toteuttamiskelpoinen, se vaatisi rinnalleen reaaliaikaisen tulorekisterin, jotta perustulon saajalle ei synny kannustinloukkua perustulon määrän muuttuessa liian suurella viiveellä”, Ala-Nissilä kirjoittaa.

Keskustanuorten perustulomallissa progressiivista negatiivista tuloveroa kuvataan näin:

”Se tarkoittaa sitä, että pienituloisille maksetaan tukia ja parempituloiset maksavat veroa tulojensa suhteessa. Perinteisissä negatiivisen tuloveron malleissa on määritetty, että tuloista esimerkiksi 40% menee veroihin. Saajien puolella tämä tarkoittaa sitä, että tulottomille maksetaan tietty summa, vaikkapa 500€/ kk, josta sitten vähennetään 40% tienatuista tuloista. Jos tuloton siis tienaa euron, siitä menee ikään kuin veroihin tuen vähentymisenä 40 senttiä ja käyttöön jää 500,60€ – työnteko on siis kannattanut. Näillä arvoilla 1250€/kk ansaitsevat eivät saisi tukea, mutta eivät myöskään maksaisi veroja. Tämän jälkeen jokaisesta eurosta maksettaisiin veroa. Riippumatta tulotasosta jokainen tienattu euro siis nostaisi tulotasoa vakiomäärän.”

Keskustan puoluekokous linjasi kesällä 2018 näin:

”Sosiaaliturvajärjestelmäämme on rakennettava kohti perustuloa. Keskustan mielestä perustulomalli tulee rakentaa niin, että se ottaa huomioon kaikki väestöryhmät, myös sairaat ja osatyökykyiset. Yhtenä vaihtoehtona on negatiivisen tuloveron malli. Se pyrkii vähentämään kannustinloukkuja helpottamalla tulojen yhteensovittamista. Progressiivisen negatiivisen tuloveron tulisi koskea kaikkia väestöryhmiä.”

LUE MYÖS:

Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – keskituloiselle -13€/kk

Vasemmiston perustulossa on 3500 €/kk -raja – rankaisee enemmän tienaavia