Accuscore laati eilen Iltalehdelle vaaliennusteen, jonka laskentatapa on herättänyt runsaasti keskustelua.

Ennusteen laatinut Accuscoren toimitusjohtaja Tuomas Kanervala selventää nyt, miten gallupjohtaja Sauli Niinistölle ennustetaan 49 prosentin kannatusta. Alma Median ja Helsingin Sanomien tuoreimmissa kannatuskyselyissä Niinistö on saanut 58 prosentin ja 68 prosentin kannatusluvut.

Kanervala selventää, että Accuscoren ennuste yhdistää julkaistujen mielipidemittausten tulostietoja sekä äänestyskäyttäytymistä. Pääpaino on aina tuoreimmissa galluptuloksissa. Sen sijaan sosiaalisen median seuraajia tai aktiivisuutta ei huomioida kuten julkisuudessa on epäilty. Esimerkiksi Ylen Ykkösaamussa valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo piti ongelmallisena, ettei ennustemenetelmää avattu, ja epäili sen perustuvan some-analyysiin.

–Vaalituloksen simulointiin on rakennettu erilaisia laskentamalleja. Näihin laskentamalleihin syötetään dataa, jota on kerätty eri gallupeista ja äänestysaktiivisuudesta ennakkoäänestysten perusteella, kertoo Kanervala.

–Lisäksi arvioidaan gallupintekijöiden aikaisempia mittausvirheitä sekä presidentinvaaleissa kaksien viime vaalien kannatuskäyttäytymistä, ja miten se on muuttunut vaalien lähestyessä.

Niinistön galluplukujen ja Kanervalan simuloiman vaaliennusteen eroja selittää toimitusjohtajan mukaan sekin, että ennusteessa arvioidaan niitäkin, jotka kyselyissä eivät osaa suosikkiehdokastaan nimetä.

–Viimeisten gallupien osalta heidän osuus, jotka eivät osaa sanoa ehdokasta on ollut noin 10 prosenttia. Jos ennustetaan äänestysprosentiksi vaikka 75, joka tietysti on yläkanttiin, niin se tarkoittaa sitä, että 15 prosenttia heistä, jotka gallupissa antavat jonkun nimen, eivät mene äänestämään, Kanervala sanoo viitaten siihen erotukseen, joka kantansa kertoneiden ja äänestäneiden väliin syntyy.

Kanervala kertoo, että esimerkiksi viime presidentinvaalien aikaan Niinistön kannatus oli gallupeissa sitä suurempaa, mitä enemmän oli vastaajia, jotka olivat löytäneet oman ehdokkaansa.

Vaaleja pitkään seurannut Kanervala huomauttaa, että lähes poikkeuksetta ykköspaikalla ollut puolue tai ehdokas menettää kannatustaan viimeisinä viikkoina ennen vaaleja. Gallupeja ja vaaleja tutkittaessa on puhuttu bandwagon-efektistä tai voittajan vankkurit -ilmiöstä, joka tarkoittaa, että ihmiset kääntyvät tukemaan sitä puoluetta tai ehdokasta, joka menestyy myös gallupeissa.

Kanervalan mukaan ilmiön suomalainen versio on ”underdog bandwagon”, eli altavastaajan vankkurit. Se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että suomalaiset eivät hakeudu voittajan vankkureihin, vaan sen takana tulevan ehdokkaan kyytiin, jolla nähdään olevan nostetta.

–Tämä on tapahtunut vuonna 1994 Elisabeth Rehnin osalta, 2000 Tarja Halosen osalta, 2006 Sauli Niinistön osalta, 2012 Pekka Haaviston osalta ja osittain myös Paavo Väyrysen osalta. Nyt se näkyy selvästi Väyrysen kannatuksessa. Kuinka pitkälle se kantaa, sitä me emme tiedä.

­–Mutta tämä on selvä malli jokaisissa vaaleissa ja toistunut myös eduskuntavaaleissa. Eli on se sitten perussuomalaiset, kokoomus tai joku muu puolue, joka on saanut viimeisen kahden viikon aikana saanut joko omat kannattajat tai liikkuvat äänestäjät puolelleen. Ihmiset ovat nähneet, että tämä puolue on nousussa, minäpä hyppään tähän kelkkaan.

Mutta gallup-johtajan kelkkaan ei sitten lähdetä?

–Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa nähtiin hyvin keskustan osalta se, että kun keskusta oli ollut gallupjohtaja pitkään, niin viimeisen viikon aikana kannatus oli lähes vapaassa pudotuksessa. Siinä ihmiset ovat aiemmin sanoneet äänestävänsä yhtä ehdokasta tai puoluetta ja viime metreillä hyppäävät toisen kelkkaan tai jättäytyneet kotiin.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa perussuomalaiset nousi kannatuksella mitattuna jaetulle toiselle sijalle SDP:n kanssa, vaikka gallupeissa sille povattiin nelossijaa heti keskustan jälkeen.

LUE MYÖS:

Taktikoidaanko Laura Huhtasaari paitsioon? – Tutkija radiossa: Vaalipeli suosii nyt Väyrystä

Laura Huhtasaari vaaliennusteesta: ”Kyllä minä vielä Paavon päihitän”