Öljyhamppukasvusto MTT:n koetilalla Ylistarossa.Kuva: MTT / Arjo Kangas

Viime vuonna EU:n maataloustukien piiriin päässeestä öljyhampusta toivotaan uutta vientituotetta suomalaiselle elintarviketeollisuudelle. Öljyhampun viljely on Suomessa vielä kokeiluasteella, mutta EU-maiden joukossa suomalaisilla viljelijöillä on tällä hetkellä hieman poikkeuksellinen etulyöntiasema.

Suomessa kehitetty öljyhamppulajike Finola otettiin viime vuonna ainoana öljyhamppuna EU:n tukikasvien listalle, kun Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tutkimus todisti, että sen huumausainepitoisuus jää EU:n rajojen alle. Tukioikeus myönnettiin kuitenkin poikkeuksellisesti vain suomalaisille viljelijöille.

–Mikä on mielestäni hieman erikoinen EU-päätös, sanoo MTT:n vanhempi tutkija Arjo Kangas Uudelle Suomelle.

–Mutta ilman muuta se antaa suomalaisille kilpailuetua. Jos ei tukia ole, niin se on semmoinen takamatka, että kukaan ei pysty silloin viljelemään.

MTT esitteli öljyhamppua suomalaisille viljelijöille viime syksynä EU-päätöksen jälkeen. Öljyhampun siemenistä saatavalla öljyllä uskotaan olevan potentiaalia niin elintarvikekäytössä – terveysvaikutteisena ruokaöljynä – kuin jopa farmaseuttisessakin käytössä.

Terveysvaikutukset perustuvat ihmiselle välttämättömiin monityydyttymättömiin rasvahappoihin, joita hamppuöljy sisältää monipuolisemmin kuin tavalliset kasviöljyt. Kuopion yliopiston kliinisessä ravitsemuskokeessa hamppuöljyn on todettu mahdollisesti lievittävän atooppisen ihottuman oireita. Siemenen valkuaisosaa – hamppuproteiinia – puolestaan voitaisiin käyttää soijan korvikkeena sekä ihmisten ravinnossa että rehuna.

–Itse asiassa hampun proteiini on helpommin imeytyvää kuin soijaproteiini, koska hamppuproteiini koostuu edestiinistä ja kanamunan valkuaisestakin löytyvästä albumiinista, kertoi tutkija Marja-Leena Laitinen Kuopion yliopiston farmaseuttisen kemian laitokselta taannoin elintarvikealan ammattilehti Kehittyvälle elintarvikkeelle.

Muun muassa Turun ammattikorkeakoulun Hampusta hyötyä -hankkeessa öljy- ja kuituhampun mahdollisuuksiin uskotaan niin vahvasti, että ”Suomella ei ole varaa jäädä kilpailusta ulos”.

MTT:n Arjo Kangas on maltillisempi. Nykyisestä muutaman sadan hehtaarin viljelyalasta on pitkä matka todellisen viljelyketjun rakentamiseen ja ennen kaikkea tuotteen kaupalliseen jalostukseen. Hänen mukaansa öljyhamppu on kuitenkin kasvina ”hyvin mielenkiintoinen”.

Erityisen hyvin hamppu sopii luomuviljelyn ja ympäristöystävällisyyden ihanteisiin: MTT:n monivuotisessa kokeilussa ei ole huomattu tarvetta suojella öljyhamppua kasvinsuojeluainein. Sama koskee kuituhamppua, jota voidaan käyttää puuvillan korvikkeena.

–Öljyhamppu kasvaa niin voimakkaasti, että rikkaruohoille ei ole tilaa. Ei tarvita tuholais- eikä rikkakasvihävitteitä. Ravinteita kyllä tarvitaan tehokkaaseen kasvuun, Kangas kertoo.

Finola-lajike tukirahoineen on herättänyt niin suurta kiinnostusta, että öljyhamppua viljellään Suomessa jo enemmän kuin kuituhamppua. Tänä keväänä Finola-yhtiön yksinoikeudella myymä kylvösiemen loppui kesken.

–Kiinnostusta olisi ollut enemmänkin, sanoo Kangas.

–Olen aika varma, että ensi vuonna öljyhamppua viljellään nykyistä enemmän.

Finolaa myydään myös ulkomaille.

–Se herättää muissa maissa paljon kiinnostusta. Minuunkin on oltu yhteydessä Latviasta, Kangas kertoo.

Hamppuelintarvikkeiden markkina on maailmallakin vielä hyvin pieni, vaikkakin kasvussa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa hamppuruokaa myytiin noin 40 miljoonalla eurolla vuonna 2010.

Optimistisimmat viljelijät haaveilevat uudesta Nokiasta ja lukuisista menestystuotteista, joita hamppyöljystä ja kuituhampusta voisi kehittää. Arjo Kangas on iloinen, että visioita riittää.

–Aluksi pitää innovoida optimistisesti, aika sitten näyttää, mitä jää käteen. Todellisuus valkenee kyllä muutamassa vuodessa.

Hampunviljelijöitä harmittaa se, että viljelyyn kuitu- ja öljyhamppuun liitetään yhä ikävä mielikuva huumekasvista. Kuitu- ja öljyhamppulajit on kuitenkin jalostettu äärimmilleen tuottamaan maksimaalisesti joko kuitua tai öljyä sisältäviä siemeniä, ja ne sisältävät niin vähän narkoottisia kannabisyhdisteitä (THC), ettei huumaavaa vaikutusta ole.

–Onhan se hankaluus ja rasittavaa, että asiaa joutuu aina selittämään, sanoo myös Arjo Kangas.