Vedonlyöntimarkkinoiden suosikki Kamala Harris oli odotettu nimi Joe Bidenin hatusta, kun demokraattien tuleva presidenttiehdokas julkisti varapresidenttinsä tiistaina illalla Suomen aikaa. Kalifornian senaattorina vuodesta 2017 työskennellyt Harris on historian ensimmäinen musta naisehdokas Yhdysvaltain presidenttipelissä.

Samalla Harris olisi myös Yhdysvaltain ensimmäinen aasialaistaustainen varapresidentti.

Akateemiseen jamaikalais-intialaiseen perheeseen syntynyt Harris, 55, tuli tunnetuksi Kalifornian yleisenä syyttäjänä vuosina 2011–2017. Tätä ennen hän oli töissä syyttäjän virastolla noin 20 vuotta.

Tuolta aikakaudelta löytyvät myös Harrisin poliittisen uran suurimmat kompastuskivet, kun Kalifornian tiukan rikoslainsäädännön myötä monet mustat nuoret joutuivat vankilaan. Harris on jälkikäteen yrittänyt muistuttaa äänestäjiä, että hän ei ollut osallisena lakien säätämisessä, mutta syyttäjän ura on kuitenkin jättänyt Harrisin vastustajille monia aseita politiikan kentällä.

Kaliforniassa suosittua Harrisia pidettiin vahvana presidenttiehdokkaana, joka pärjäsikin vuosi sitten kyselyissä. Hän kuitenkin jättäytyi ehdokaskilpailusta jo joulukuussa 2019.

Syyksi Harris kertoi kampanjarahoituksen riittämättömyyden, mutta kyselyt paljastivat, että äänestäjien oli vaikea asettaa Harris poliittiselle kartalle.

Harris on pysytellyt keskellä

Bernie Sanders ja Elizabeth Warren vetosivat demokraattien vasempaan siipeen, kun Joe Biden oli maltillisten demokraattien valinta. Harris ei ole julkisesti kannattanut esimerkiksi teknologiajättien pilkkomista tai varallisuusveroa, mutta samaan aikaan hän on kuitenkin kannattanut esimerkiksi osakekaupankäyntiin 0,2 prosentin veroa.

Harrisin ehdokasvalinnan yhteydessä on edelleen käyty debattia, onko hän demokraattien vasemmisto- vai keskisiipeä.

Tosiasiassa senaattorina äänestäessään Harris on toiminut molempien leirien kanssa. Samalla Harris on kerännyt vuosien varrella myös republikaanien ylistystä, kun hän on yhdistynyt muun muassa James Lankfordin, Tim Scottin ja Lisa Murkowskin kaltaisten republikaanien kanssa eri lakiesityksissä.

Esimerkiksi Etelä-Carolinan republikaanisenaattori Lindsey Graham kommentoi Hugh Hewittin radio-ohjelmassa kesällä: ”Tunnen Kamala Harrisin. Hän on älykäs. Hän on kova.”

Varmaa on, että Harris kelpaa täydellisesti demokraattien maltilliselle siivelle, kuten myös Joe Biden. Tämä oli varapresidenttiehdokkuuden tarkoituskin, kun vaalit ratkaistaan jälleen vaa’ankieliosavaltioiden esikaupunkialueilla, joissa Sandersin tai Warrenin ”radikaalit ajatukset” eivät ole nauttineet niin suurta kannatusta.

Keskiluokan verot eivät nousisi

Presidentti Donald Trumpin vaalikampanja alkoi välittömästi valinnan jälkeen lyödä Harrisiin ”äärivasemmistolaisen poliitikon” leimaa, mikä on kyseenalaista, koska esimerkiksi talouskysymyksissä Harris on esiintynyt suhteellisen maltillisena.

Harris vastusti – kuten myös Biden – vuoden 2017 verouudistusta, mutta hän on puoltanut keskiluokan verotuksen keventämistä.

Tosin Harrisin suunnitelmissa keskiluokan raja on mennyt 100 000 dollaria ansaitsevissa kotitalouksissa. Tämän alapuolelle jäävien kotitalouksien verojen ei saisi hänen mukaansa nousta. Vuonna 2016 Yhdysvaltain kotitalouksien mediaanitulo vuosittain oli 59 000 dollaria.

Harris on kannattanut niin sanottua Green New Dealia, jossa hän on korostanut Alexandria Ocasio-Cortezin ja Ed Markeyn esille tuoman hankkeen ilmastonäkökulmaa.

”Ilmastonmuutos on vakava uhka ja sen torjuminen vaatii rohkeita liikkeitä. Ensimmäisenä meidän täytyy myöntää tieteen olevan oikeassa”, Harris kommentoi syksyllä 2019.

Terveydenhuollossa Harris on halunnut laajentaa vähävaraisille tarkoitettua Medicarea, johon hän haluaisi yksityiset vakuutusyhtiöt mukaan. Tämä poikkeaa esimerkiksi Sandersin ehdotuksesta, joka takaisi kaikille yhdysvaltalaisille maksuttoman perusterveydenhuollon.

Harris kannattaa 15 dollarin minimipalkkaa liittovaltion tasolle. Hän on kannattanut sakkoja kaikille yrityksille, jotka eivät pystyisi noudattamaan lakia.

Samalla Harris on sanonut olevansa opintolainojen alaskirjaamiseen puolella aina 20 000 dollariin saakka, jos valmistunut opiskelija aloittaa yritystoiminnan yhteisöissä, joissa on paljon vähemmistöjä.

Varapresidentti ei ratkaise vaaleja

Tulevia vaaleja ajatellen Harrisin valinta tuskin heilauttaa vaakaa suuresti. Historian mukaan äänestäjät eivät anna varapresidentille suurta painoarvoa presidentinvaaleissa, eikä näin ole käymässä kyselyiden mukaan myöskään vuoden 2020 vaaleissa.

Joe Bidenilla on tiukka noin kymmenen prosentin johto kaikissa A-luokituksen saaneissa kyselyissä, minkä lisäksi Biden johtaa myös vaa’ankieliosavaltioissa.

Johto on pysynyt samana, kun äänestäjiltä on kysytty Bidenin suosiota eri varapresidenttiehdokkaiden kanssa.

Harris tunnetaan vahvana väittelijänä, joka painosti muun muassa Bidenia lujasti vuoden 2019 väittelyissä. Demokraatit odottavat häneltä samanlaista suoritusta nyt, kun Harris astuu syyskuussa lavalle Mike Pencen kanssa.

Mihin demokraattinen puolue kallistuu?

Mielenkiintoista on, että viimeisen neljän vuoden aikana tehtyjen kyselyiden perusteella demokraattinen puolue on siirtynyt muun muassa talous- ja terveyspolitiikassa selkeästi vasemmalle.

Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa Ocasio-Cortezin, Sandersin ja Warrenin kaltaiset näkyvät poliitikot, jotka ovat vaatineet regulaation lisäämistä, terveydenhuollon kansallistamista ja varakkaiden ihmisten verotuksen kiristämistä.

Monet odottivatkin myös Bidenilta varapresidenttiehdokkaaksi progressiivisten demokraattien laajasti hyväksymää ehdokasta, joka Harris ei kuitenkaan todennäköisesti ole.

Nykyinen asetelma voikin johtaa kutkuttavaan tilanteeseen puolueen sisäisen dynamiikan kannalta.

Mikäli Joe Biden, Kamala Harris ja demokraatit voittavat kaikki käytävät vaalit syksyllä, niin puolueen ja Yhdysvaltain politiikan johtohahmot olisivat kuitenkin niin sanottuja maltillisia demokraatteja. Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi on tehnyt pesäeroa puolueen vasemmistosiiven kanssa, kuten myös senaatin demokraattijohtaja Charles Schumer.

Tällöin puolueen sisäiset ristiriidat nousisivat todennäköisesti näkyvämmin esille seuraavien vuosien aikana.