Euroopan unionin valtiovarainministerit valitsivat myöhään illalla Euroopan ehdokkaan Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n toimitusjohtajaksi. Iso-Britannia jättäytyi pois äänestyksestä.

Viimeisessä äänestyksessä vastakkain olivat Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristalina Georgieva ja Jeroen Dijsselbloem. Ehdokkaaksi valittiin Georgieva, vaikka hän ei saanut tarpeeksi suurta äänten enemmistöä.

Ongelma on se, että IMF:n toimitusjohtajaksi nimettävän täytyy olla alle 65-vuotias, ja Georgieva on täyttänyt 65. Tämä tarkoittaa sitä, että muiden IMF:n maiden tulisi suostua muuttamaan järjestön sääntöjä.

EU-komission väistyvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker onnitteli Georgievaa tviitissään. Hänen mukaansa Georgievalla on kaikki ominaisuudet, joita tarvitaan IMF:n tehtävässä.

Äänestyksiä käytiin useampi kierros, joiden aikana kisasta jättäytyivät pois Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Portugalin valtiovarainministeri Mário Centeno ja Espanjan valtiovarainministeri Nadia Calvino.

”EU-maiden kesken yhteisen ehdokkaan löytäminen oli vaikeaa, mutta lopulta yhteisymmärrys löytyi. Suomella oli hyvä ja arvostettu ehdokas pääjohtaja Olli Rehn. Hän sai laajaa tukea, mutta ensimmäisen kierroksen äänestystulos ei antanut edellytyksiä enemmistön saamiseksi Rehnin taakse”, valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) kommentoi tiedotteessa.

Lue myös: Olli Rehn vetäytyy IMF-kisasta

Financial Timesin mukaan Dijsselbloemia kannatettiin muun muassa Saksassa ja Espanjassa, kun taas Georgievan tuki tuli Ranskasta ja Italiasta.

Iso-Britannia ei ollut mukana äänestysprosessissa, koska se ei hyväksynyt Euroopan unionin menettelyä. Ranskan vetämät neuvottelut kariutuivat torstaina, joten aiheesta päätettiin äänestää. Iso-Britannia olisi halunnut enemmän aikaa, jotta se olisi pystynyt pohtimaan omaa ehdokastaan.

Maan mukaan kiirehtiminen on täysin turhaa, koska ehdokkaan pitää olla selvillä 6. syyskuuta, joten aikaa olisi ollut vielä yli kuukausi.

Lopullisen valinnan IMF:n toimitusjohtajasta tekee 24:stä jäsenestä koostuva johtokunta. Toimitusjohtajaksi päätynee Euroopan ehdokas, vaikka IMF:n 189 jäsenmaasta onkin noussut kritiikkiä tätä kohtaan.

Kaikki IMF:n 11 toimitusjohtajaa ovat olleet eurooppalaisia. Tämä johtuu historiallisista perinteistä: toisen maailmansodan jälkeen perustettujen IMF:n ja Maailmanpankin johtohenkilöstä on päätetty aina niin, että eurooppalaiset valitsevat johtajan IMF:lle ja yhdysvaltalaiset Maailmanpankille.