Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas John McCain on julistanut varapresidenttiehdokkaakseen Alaskan kuvernöörin Sarah Palinin. Valintaa pidetään yllätyksenä.

Republikaanit toivovat, että 44-vuotias Palin houkuttelee 72-vuotiaan McCainin taakse Hillary Clintonin kannattajia. Clintonin tukijat pettyivät, kun hän ei noussut demokraattien presidenttiehdokkaan Barack Obaman aisapariksi.

Palin on Alaskan ensimmäinen naispuolinen ja nuorin kuvernööri. Hänet nimitettiin osavaltion johtoon joulukuussa 2006. Palinin katsotaan kuuluvan republikaanien konservatiivisempaan siipeen.

Viiden lapsen äiti vastustaa aborttia, kuuluu Kansalliseen kivääriyhdistykseen ja tukee kiistanalaisen kaasuputken rakentamista Alaskaan.

Hän kannattaa myös Alaskan luonnonsuojelualueiden öljynporauksia, joita McCain on ennen vastustanut. McCainin kannat öljynporauksien suhteen ovat ärsyttäneet monia republikaaneja.

Kuvernööriä luonnehditaan myös innokkaaksi metsästäjäksi ja kalastajaksi.

- Tämä on home run. Hän on uudistushaluinen kuvernööri, joka on elämän puolesta ja kunnon kristitty, entinen kristillisen yhteisön johtaja Ralph Reed sanoi The New York Timesille.