Bioteknologiayhtiö Hytestin myynnillä rikastunut Maria Severina nousi Suomen kovatuloisimpien listalla sijalle 6. Severina tienasi viime vuonna yhteensä 36 236 006 euroa, josta 33 221 605 euroa oli pääomatuloja ja 3 014 401 ansiotuloja.

Tämä tekee Severinasta Suomen kovatuloisimman naisen. Seuraava nainen listalla löytyy vasta sijalta 26.

Hytestin toimitusjohtajana työskentelevä Severinan tulot ovat peräisin yrityskaupasta, jossa viime syksynä 74 prosenttia Hytestistä myytiin Pohjoismaissa toimivalle pääomasijoittajalle Summa Equitylle. LUE SEURAAVAKSI:

Hytestin myynti tuotti listalle myös toisen miljonäärin. Yrityksen myynti- ja markkinointijohtaja Jukka Lehikoinen tienasi viime vuonna 7 193 327 euroa, josta pääomatuloa oli 6 546 698 euroa.

Vuonna 1994 perustettu Hytest valmistaa diagnostiikkateollisuudelle vasta-aineista ja antigeenejä, joiden avulla voidaan diagnosoida esimerkiksi syöpä tai sydäninfarkti. Yhtiö sai alkunsa Turun yliopiston projektista, jonka taustalla on pitkä venäläis-suomalainen biotekniikan alan tutkimustyö. LUE SEURAAVAKSI:

Severina kertoi yrittäjätarinansa Kauppalehdelle vuonna 2012. Hän kertoi tulleensa Suomeen ensi kertaa vuonna 1991, eikä aikomus todellakaan ollut jäädä. Toisin kuitenkin kävi.

Moskovassa väitellyt 25-vuotias biokemian tohtori päätyi mukaan Hytestiin, jonka olivat vuonna 1994 perustaneet venäläinen Research Center of Molecular Diagnostics sekä suomalainen Sitran, Turun yliopistosäätiön ja Åbo Akademin säätiön omistama, sittemmin konkurssiin mennyt Aboatech. LUE SEURAAVAKSI:

Yhtiö teki 1990-luvulla tärkeitä läpimurtoja liittyen troponiini-nimiseen valkuaisaineeseen, jota elimistö erittää verenkiertoon sydäninfarktin seurauksena.

2000-luvun alkupuolella Severina ja muut yhtiön työntekijät ostivat Hytestin. Sen jälkeen yhtiö on ollut huikea menestystarina ja pysynyt Suomen menestyneimpien yritysten joukossa jo pitkään. LUE SEURAAVAKSI:

Viime vuonna Hytest teki 22,3 miljoonan euron liikevaihdolla 5,2 miljoonaa euroa voittoa.

Hytestin liikevaihdosta noin 96 prosenttia kertyy Suomen ulkopuolelta. Tärkeimmät vientimaat ovat USA ja Kiina, joka suurimpana markkinana tuo jo noin kolmanneksen yhtiön liikevaihdosta.

Yrityskaupan yhteydessä Severina kertoi Talouselämä-lehdelle, että nyt oli sopiva aika saada yhtiöön rahoitustukea ja liiketaloudellista näkemystä yhtiön ulkopuolelta.

”Tarvitsimme uutta verta kehittyäksemme nopeammin.”