Presidentti Tarja Halonen on valinnut vuoden 2012 Finlandia-voittajaksi Ulla-Lena Lundbergin teoksellaan Is eli Jää (Schildts & Södersröms, Teos). Palkintosumma on 30 000 euroa.

Halonen kertoi Vanhalla ylioppilastalolla järjestetyssä julkistustilaisuudessa ihastuneensa Lundbergin ”iättömään” kielenkäyttööön ja vetävään tarinaan.

–Rakastuin kirjaan kirjana. Se tempaisi minut mukaansa, Halonen sanoi puheessaan.

–Kirjailija Ulla-Lena Lundberg, olen erittäin kiitollinen, että kymmenen vuoden tauon ja työn jälkeen annoitte kirjanne tulla julkisuuteen. Se ei ole kunnianosoitus Kummelin perheelle, vaan myös saaristolaisille ja ilo meille lukijoille.

Halonen totesi lukeneensa kirjan aluksi suomeksi.

–Saaristolaiselämää kuvaava ruotsi oli sen verran minulle outoa ja Leena Vallisaaren suomennos niin erinomaista, että oikaisin. Luin siis kirjan suomeksi ja sitten kohdittain uudelleen ruotsiksi, Halonen kertoi.

Halonen tiivisti Jään kuvaavan sodan jälkeistä ”pulan vielä leimaamaa saaristolaiselämää”.

–Pappi Petter Kummel on minusta melkein uuden rauhan kauden symboli: hyvään uskova optimisti, joka kyllä tarvitsee käytännön toteutukseen muita – ennen kaikkea vaimonsa Monan, Halonen kuvaili.

Vuonna 1947 syntynyt, Porvoossa asuva Lundberg on julkaissut kirjailijanuransa aikana lähes kaksikymmentä kirjaa, joiden joukossa on runoja, matkakertomuksia ja romaaneja. Hänet on palkittu aiemmin kahdesti valtion kirjallisuuspalkinnolla ja hän on ollut kolmesti Finlandia-ehdokkaana.

Halosen mukaan kaikki finalistiteokset olivat erinomaisia.