Lumi on satanut Etelä-Suomeen ja jalkapallokausi on Suomessa seuratasolla ohi. A-maajoukkueen pelit jatkuvat tänä vuonna silti vielä yhdellä ottelulla, joka pelataan lauantaina Ukrainassa Odessassa.

Suomen jalkapallomaajoukkueen kehnot otteet ovat suututtaneet Suomessa. Netissä ja sosiaalisessa mediassa on toitotettu kriittisimmissä puheenvuoroissa, ettei jalkapallo sovi suomalaiselle kansanluonteelle ja että maajoukkuetoiminnan voisi lopettaa.

Urheilufanien turhautumisen ymmärtää. Ei ole mielekästä kokea jatkuvia pettymyksiä. Samaan aikaan Islannin kokoinen pikkuvaltio nöyryyttää Englannin kaltaisia futisjättejä.

Suomalaisen jalkapalloilun matalalento johtuu monista asioista. Juniorityössä tehdään virheitä, lahjakkuuksia hukataan, valmentajat eivät ole päteviä, ja niin edelleen. Rahojen ja olosuhteiden pitäisi kyllä riittää.

Tänä vuonna Suomen A-maajoukkue on pelannut kymmenen ottelua, joista ei ole voittanut yhtäkään. Harjoitusotteluista tuli kuusi tappiota ja yksi tasapeli. MM-karsinnoissa on kolmesta pelistä koossa yksi piste 1-1 –tasapelistä Kosovoa vastaan. Sekin ottelu oli Suomelta surkea esitys.

Ukraina-ottelussa lauantaina Suomella on panoksena uskottavuus. Jos turpaan tulee, eivätkä pelilliset asiat ole menneet eteenpäin, on syytä keskustella valmentaja Hans Backen asemasta.

Backe ei voi Suomen pelaajamateriaalille mitään. Hän on saanut kohtuutontakin kritiikkiä. Mutta kovin onnistuneenakaan Backen vuotta Suomessa ei voi pitää.

Ukraina oli mukana viime kesän EM-kisoissa. Siellä se hävisi kaikki ottelunsa, eikä tehnyt maaliakaan.

MM-karsinnoissa Ukraina on kerännyt kolmesta ottelusta viisi pistettä. Maalinteossa se onnistunut kuusi kertaa. Suomea nöyryyttäneen Kosovonkin Ukraina voitti 3-0.

Ei ole epäilystä, kumpi on Odessassa suosikki, Ukraina vai Suomi. Jo tasapeli olisi Suomelle hieno tulos. Irvailu suomalaista futista kohtaa ainakin hiljenisi muutamaksi kuukaudeksi.