Sdp:n kansanedustaja ja eduskuntaryhmän verovastaava Timo Harakka harmittelee valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) ”ylimielistä” tuomiota opposition vaihtoehtobudjeteille.

Orpo arvosteli keskiviikkona eduskunnassa etenkin suurimman oppositiopuolueen sdp:n mallia epärealistiseksi. Harakan mukaan sama valtiovarainministerin näytös toistuu joka vuosi.

”Mutta mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu? Pelkkään mutuun ja mustamaalaukseen. Ja media hyväksyy mukisematta tuon väärinkäytetyn auktoriteetin. Ei auta, vaikka kuinka perustelisimme tulo- ja menoarviot – ja vaikka suurin osa lasketetaan Eduskunnan tietopalvelussa”, Harakka kirjoittaa Facebookissa.

Orpo epäili sdp:n vaihtoehdossaan esittämiä arvioita mittavista lisätuloista, joita saataisiin muun muassa harmaan talouden vastaisesta työstä ja hallinnon digitalisaatiosta.

”Harmaan talouden ohjelmamme on yksityiskohtainen – ja yksin kassajärjestelmän muutos tuo Verohallinnon arvion mukaan 120-140 miljoonan verotuotot. Verosuunnittelun vastaisessa ohjelmassamme taas yksin korkovähennysrajoitusten tiukentaminen tuottaisi 150 miljoonaa euroa – Orpon oman ministeriön mukaan”, Harakka puolustaa.

”Digitalisaatiohyötyä tulee mm. Verohallinnon kärkihankkeesta verottaa alustataloutta – veromenetykset tällä hetkellä vähintään 160 miljoonaa euroa.”

Myös Sitran taseesta ”voi kiistattomasti ottaa sen 360 miljoonaa ihan olemassaolevaa rahaa, jos sitä haluaa käyttää esimerkiksi Nesteen osakkeiden myynnin sijasta tulevaisuusinvestointien rahoittamiseksi”, Harakka jatkaa.

Harakka katsoo, että tuloarvioiden kyseenalaistaminen ei muutenkaan ole riittävä vastaväite talouspolitiikan linjavalintoihin.

”Voimme pyyhkiä SDP:n esityksestä puoli miljardia pois, ja silti olemme samassa julkisen talouden tasapainossa kuin hallitus. Erona on vain se, että samalla rahalla olemme lopettaneet köyhimpiä suomalaisia kurittavat leikkaukset ja myös investoineet välttämättömiin tulevaisuuden uudistuksiin: oppivelvollisuuden laajentamiseen, maksuttomaan varhaiskasvatukseen ja tasa-arvoisempaan perhevapaamalliin.”

Lue lisää: ”Sdp:n yhtälö on mahdoton” – Petteri Orpo lyttäsi Antti Rinteen luvut