Valtiovarainministerin paikalta väistynyt Katri Kulmuni (kesk) ei palaisi hallituksen jäseneksi ainakaan ennen ensi kevään kuntavaaleja, vaikka saisi jatkaa keskustan puheenjohtajana syksyn puoluekokouksen jälkeen.

Kulmuni kertoo suunnitelmastaan Hämeen Sanomille.

”En hakeudu valtioneuvoston jäseneksi ennen ensi kevään kuntavaaleja”, Kulmuni sanoo lehden mukaan.

Kulmunin mukaan hän työskentelisi kevääseen asti ”täysipäiväisenä puheenjohtajana”, mitä hän perustelee keskustan kannatusalholla ja puolueen ”tulevaisuustyöllä”.

Kulmuni kommentoi perjantaina sosiaalisessa mediassa, että hän ei ole ”ottanut mitään kantaa kuntavaalien jälkeiseen aikaan, enkä sitä ole edes pohtinut”.

”Mediassa on spekuloitu sillä, palaanko jossain vaiheessa ministeriksi. Tällaisia haaveita minulla ei ole enkä ole missään niin väittänyt. Olen kertonut keskittyväni Keskustan johtamiseen ja kuntavaaleihin valmistautumiseen, ja siinä on työtä kyllin”, hän kirjoittaa.

Kulmunin haastattelu julkaistiin Hämeen Sanomissa torstaina. Samana päivänä keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska ilmoitti omana näkemyksenään, että keskustan puheenjohtajan täytyy olla myös ministeri.

”Keskustan puheenjohtajan on oltava valtioneuvoston jäsen. Hänen ei kuitenkaan tarvitse vastata puolueen painavimmasta salkusta [valtiovarainministerin tehtävästä] mutta kannettava hallitusvastuuta ministerinä”, Ovaska tviittasi.

Koulutushankintakohun vuoksi eronneen Kulmunin jatkokausi on kaikkea muuta kuin selvä. Yleisradion torstain kyselyssä keskustavaikuttajilta kysyttiin valintaa Kulmunin ja ministeriksi palaavan Annika Saarikon väliltä.

Saarikko sai kyselyssä tuekseen 47 prosentin kannatuksen, Kulmuni 38 prosentin. Kyselyn tulos on kuitenkin vain suuntaa-antava, sillä keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kaikkiaan 186:sta jäsenestä vain 95 vastasi. Vain Kulmuni on toistaiseksi ilmoittanut kisaan lähdöstä.

Päivitys: Juttua muokattu klo 19.10. Lisätty tieto, että Kulmuni kiistää puhuneensa ministeriksi paluusta. Tieto päivitetty myös jutun otsikkoon.

LUE LISÄÄ: