Huoli somalinuorten radikalisoitumisesta kasvaa Suomen somaliyhteisössä. Somaliyhteisön aktiivi, poliitikko ja yrittäjä Nur Mohamed kertoo Puheenvuoron blogissaan, että ääri-islamistisen terroristijärjestö Isisin rekrytointitoimenpiteet ovat jo ”hälyttävän aktiivisia suomensomalien keskuudessa”.

Nur Mohamedin blogi on eräänlainen hätähuuto ja avunpyyntö Suomen viranomaisille.

– Toimin aktiivisesti Suomen somalitaustaisen väestön yhteisössä ja minulla on teille vakavaa asiaa. Niin minä kuin yhteisömme tarvitsee teiltä pikaisesti apua, Nur Mohamed kirjoittaa.

– Avuntarpeen taustalla on Irakin ja Levantin islamilainen valtio -niminen organisaatio, joka tunnetaan paremmin ISIS-terroristijärjestönä. Tämä kyykäärmeen sikiö levittää myrkkyään aktiivisesti Suomeen ja houkuttelee meidän nuoriamme mukaan omaan toimintaansa. ISIS:n rekrytointitoimenpiteet ovat hälyttävän aktiivisia suomensomalien keskuudessa.

Suojelupoliisi on vahvistanut, että Suomessakin ihmisiä on houkuteltu jopa ”kadulta” taistelemaan muun muassa Syyriaan. Suojelupoliisin mukaan kyse on kuitenkin yksittäistapauksista.

Nur Mohamedin mukaan ammattimaisesti toimivat rekrytoijat ”kohdistavat toimenpiteensä 16–25-vuotiaisiin nuoriin miehiin ja ovat ikävä kyllä onnistuneet tässä useaan otteeseen”. Suomesta tiedetään lähteneen joitakin kymmeniä musliminuoria taistelemaan tai toimimaan muin tavoin nykyisin IS-lyhenteellä tunnetun Isisin tai muiden islamistijärjestöjen riveissä.

– Me vastuulliset Suomen somalitaustaiset emme voi hyväksyä tätä. Tämä tuntuu meistä yhtä pahalta kuin kenestä tahansa kantasuomalaisesta, Nur Mohamed kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomessa asuvat somalitaustaiset nuoret ovat otollista maaperää Isisin kaltaisille järjestöille. Tähän vaikuttavat juurettomuus ja vaikeudet integroitua Suomen yhteiskuntaan. Sekä raha: Isisiä on kutsuttu maailman rikkaimmaksi terroristijärjestöksi.

– ISIS on tavattoman hyvin rahoitettu organisaatio. Sen rekrytoijat ovat ammattilaisia ja pystyvät lupaamaan nuorille suuria summia rahaa. Sotaretkestä voi saada jopa 10–15 000 euroa, Nur Mohamed kirjoittaa.

Nur Mohamed ei ole yksin huolensa kanssa. Aiemmin aiheesta kirjoitti Puheenvuorossa toinen somalitaustainen poliitikko, keskustalainen Abdirahim Hussein otsikolla ”En halua kasvattaa tulevaisuuden terroristia”.

Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said ei ole lukenut Nur Mohamedin blogia, mutta kertoo Uudelle Suomelle jakavansa tämän huolen ”vakavasta tilanteesta”. Hänen mukaansa ongelmana on, että ääri-islamistien rekrytointiyritykset eivät päädy Somaliliiton tai somalitaustaisten vanhempien korviin – vain onnistuneet rekrytoinnit.

– Me kuullaan, kun joku on lähtenyt Suomesta, Arshe Said kuvaa tilannetta.

– Yksi lähti täältä, toinen lähti sieltä. Mutta rekrytointiprosessista me emme kuule.

Nur Mohamedin mukaan ISIS:n propagandaa levitetään nykyään aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ”ja sen jihadistinen sanoma on selkeää, mustavalkoista ja yksinkertaista”.

– Suomessa elävät somalitaustaiset nuoret ovat otollista maaperää propagandaa suoltaville rekrytoijille. He kokevat täällä juurettomuutta ja ovat pettyneitä siihen miten he ovat päässeet integroitumaan yhteiskuntaan – töiden löytäminen on vaikeaa ja islam edelleen Suomessa uusi uskonto. Muslimin silmissä Suomi on selkeästi kristitty maa, hän kirjoittaa.

– Kun yhteiskunta torjuu somalitaustaiset nuoret, he ovat suuressa vaarassa syrjäytyä. Tällöin ISIS:n rekrytoijat iskevät.

Nur Mohamed listaa blogissaan asioita, joissa hän toivoo Suomen viranomaisten apua. Ne ovat:

– Me tarvitsemme vinkkausjärjestelmän, jonne voidaan antaa vihjeitä sosiaalisen median toimijoista ja paikan päälle saapuvista rekrytoijista

– Me tarvitsemme apua tiedottamiseen – totuus ISIS:n toiminnasta täytyy saada riittävän selvästi ja tehokkaasti nuortemme tietoon.

– ISIS on rikollisjärjestö ja sen toimintaan mukaan lähteminen tekee myös nuorista rikollisia. Auttakaa meitä kertomaan tämä nuorillemme.

– Me tarvitsemme kenttätyöntekijöitä, jotka jalkautuvat meidän kanssamme puhumaan nuorille ja jakamaan heille tietoa

– Me tarvitsemme rehabilitointiohjelman niille nuorille, jotka ovat jo lähteneet ISIS:n toiminaan mukaan ja haluavat palata yhteiskuntaan.

Toiveisiin vastaa blogin kommenteissa nettipoliisi Marko Forss.

– Mitä tulee tuohon ensimmäiseen toiveeseesi, niin nettipoliisille voi lähettää tietoja profiileista ja sivustoista, joissa ilmenee jotain aiheeseen liittyvää. Tätä tietoa tulee jo nyt, mutta lisätieto ei ole pahitteeksi, Forss kirjoittaa.

Sekä Nur Mohamed että Somaliliiton Arshe Said korostavat somaliyhteisön olevan ”valmiita kaikkiin yhteistyötoimenpiteisiin viranomaisten kanssa”.