Hautauskulujen keskihinta on laskenut viime vuosina.

- Kuoleman sattuessa omaiset ovat alkaneet tinkiä kustannuksista, Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius kertoo Radio Ravun aamuohjelmassa.

Radio Ravun aamuohjelmassa vieraillut Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius on itsekin hautaustoimiston omistaja.

- Alan hinnat eivät ole nousseet kymmeneen vuoteen. Yhden hautaustoimiston palvelupaketin keskihinta on 1500 euroa. Jopa 900 eurolla saa paketin, joka sisältää arkun, uurnan, kuljetukset, vainajan pukemisen ja monta muuta vaihetta, joita kukaan ei tule edes ajatelleeksi. Omaiset ovat alkaneet selkeästi tinkiä hautaushinnoista kun yleinen taloustilanne on huono, Forsius sanoo.

Hänen mukaansa hautaustoimistobisnes ei ole mitään "huippuliiketoimintaa".

- Suurin osa alan yrityksistä on pariskuntien tai perheiden omistamia ja itse pyörittämiä. Yleensä pariskunnat saavat työstään palkan, mutta rikastumaan ei todellakaan pääse, Forsius toteaa.

- Keskiliikevaihto on 200 000-250 000 euroa ja omistajapariskuntien lisäksi liike työllistää yleensä yhden vieraan työntekijän. Kalliit automme ovat erikoislaitteita, joilla kuljettaminen on halvempaa kuin esimerkiksi taksilla ajaminen, Forsius sanoo.

- Vainaja maksaa käytännössä hautajaisensa itse. Eli laskut maksetaan vainajan varoista. Hautajaiset saa maksamaan luonnollisesti paljonkin, mutta yrittäjälle siitä ei yleensä jää kummoisia summia. Kilpailutus on pitänyt huolen siitä, että hinnat tulevat pysymään alhaalla.

Suomessa ihmisiä kuolee vuosittain noin 50 000 ihmistä. Kilpailu vainajista on kovaa, ja ainoa markkinointikeino on palvelun laatu.

- Väestöennusteemme kertoo, että määrä ei tule kasvamaan. Suurimmat toimistot hautaavat tuhansia ihmisiä ja hautaustoimistoja maassamme on 500. Tästä voi laskea, että kaikilla yrityksillä ei ole helppoa, Forsius kertoo.

Haastattelu kuultavissa kokonaisuudessaan www.radiorapu.com