Kuva: Tomi Parkkonen / Ilmarinen

Valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) kyseenalaisti eduskunnan kyselytunnilla Finnairin hallituksen puheenjohtajan Harri Sailaksen toimimisen yhtiön johdossa.

Kyselytunnilla puhuttivat sekä Finnairin omistusjärjestelyt että paljastus Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntojärjestelystä. Vehviläinen kauppasi arvoasuntonsa työeläkeyhtiö Ilmariselle, joka vuokrasi asunnon Finnairille ja takaisin Vehviläiselle työsuhdeasunnoksi.

Yhtiöiden väliset kytkökset ovat laajat, sillä Ilmarinen on yksi Finnairin omistajista. Lisäksi Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on Finnairin hallituksen puheenjohtaja ja Finnairin Vehviläinen puolestaan Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen.

–Tärkein kysymys, joka itselleni herää on se, pystyykö Finnairin hallituksen puheenjohtaja [Sailas] tässä tilanteessa, ollessaan myös eläkeyhtiö Ilmarisen eli yhden Finnairin omistajan toimitusjohtaja, täysin toimimaan Finnairin edun nimissä, pohti Hautala.

Hautala totesi, että suurten yhtiöiden hallitusten jäsenet valitaan Suomessa ”aivan liian pienestä piiristä”.

–Tällöin syntyy tilanteita, ettei varsinaisesti rikota lakeja, mutta kytkökset ovat sellaisia, että herää epäluuloja, sanoi Hautala.

SDP:n kansanedustaja Jukka Kärnä aloitti keskustelun kysymällä Hautalalta, aikooko tämä puuttua asuntojärjestelyyn.

–Täytyy oikein onnitella Finnairin toimitusjohtajaa erinomaisesti onnistuneista asuntokaupoistaan. Jos oma asunto myydään ylihintaan eläkeyhtiölle ja vuokrataan sitten Finnairille ja tämän jälkeen myyjä jää vielä asuntoon asumaan, se vaatii jo keksijältään kohtuullista luovuutta. Mika Vehviläisen on oltava melkoinen ajatuksien Tonava, irvaili kansanedustaja Kärnä.

Hautala kommentoi asuntosotkua jo eilen blogissaan. Hän totesi, ettei järjestelyissä ole tehty mitään väärää, mikäli ne kaikki on tehty markkinahintaisesti ja esteelliset osapuolet ovat pidättäytyneet päätöksenteosta. Vastaavia kytköksiä on silti varottava, Hautala totesi.

–Aion kuitenkin vastaisuudessa kiinnittää enemmän huomiota siihen, että valtionyhtiöiden hallitusten riippumattomuus on kristallinkirkasta ja sidonnaisuudet eivät millään muotoa haittaa omistajan edun ajamista. Aina välillä saadaan muistutus siitä, että Suomi on pikemminkin klubi kuin maa. Siksi valtion tulee omistajana myös laajentaa ja monimuotoistaa yhtiöiden hallitustyöhön osallistuvien henkilöiden joukkoa, hän kirjoitti.

Sosiaali- ja terveysministeriön entinen ylijohtaja Tarmo Pukkila puolestaan vaati tänään Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan työeläkeyhtiöiden ja niiden lähipiirin välillä tapahtuneiden kauppojen suurselvitystä.

Mika Vehviläinen on sanonut Ylen haastattelussa, että asuntojärjestely tehtiin hyvien hallintotapojen mukaan.

–Tiesin, että tämä saattaa jossain vaiheessa herättää kysymyksen, niin pidin erityistä huolta, että tässä tehdään kaikki oikein, Vehviläinen sanoi.