Suomen Asuntosijoittajat ry sanoo, että asunnonostajan on syytä olla nyt varuillaan. Yhdistyksen mukaan asuntomarkkinoiden yllä leijuu useita tummia pilviä.

-Asuntorahoituksen saatavuus ja ehdot ovat edelleenkin tiukentumassa. Tämä näkyy muu muassa uusien asuntolainojen kysynnän vähenemisenä. Kiinteistövälittäjien kauppamäärät ovat selvässä laskussa verrattuna viime vuoden vastaavien ajankohtien kauppamääriin. Tämä heijastuu ennätyskorkeina asuntojen kohdemäärinä ja asuntojen hintojen lievänä laskuna. Alhainen korkotasokaan ei enää elvytä asuntomarkkinaa, Asuntosijoittajien puheenjohtaja Marko Kaarto sanoo asuntomarkkinakatsauksessaan.

Hän sanoo, että erityisesti asuntosijoittajan tulisi nyt pitää tarkasti mielessä lisäksi tuleviin peruskorjauksiin liittyvät riskit ja historiallisesti korkeat asuntojen hinnat.

-Useiden tummien pilvien leijuessa pään päällä on olemassa myös myrskyn vaara, tämä vaatisi kuitenkin työttömyyden nousun kaksinumeroiseksi jota ainakaan ei vielä tällä hetkellä ole näköpiirissä, Kaarto kommentoi.

Kaarto arvioi Suomen asuntomarkkinan olevan murrosvaiheessa.

-Odotamme yleisesti ottaen asuntojen hintojen lievästi laskevan loppuvuodesta, vaikka keskipitkällä aikavälillä asuntojen hinnat jatkanevat nousuaan erityisesti kasvukeskuksissa.