Hävittäjähankinnoissa on mentävä suorituskyky edellä, linjaa kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva, joka on toiminut puolueen puhemiehenä turvallisuuspolitiikan kysymyksissä.

Kanerva ottaa kantaa avaukseen , jonka vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto teki Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän yhteisessä haastattelussa. Haavisto väläyttää haastattelussa, että Suomen tulee pohtia, voiko hävittäjähankintaa tehdä maasta, joka ei ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa. LUE LISÄÄ: Suomen hävittäjähankinta: Pekka Haavistolta uusi avaus – Voi rajata USA:n koneet ulkopuolelle

Kanerva suhtautuu Haaviston esittämiin ennakkorajauksiin kielteisesti.

”Tällaiset esitykset eivät ole hävittäjähankkeen kustannustehokkuuden ja Suomen puolustustarpeiden kannalta hyviä ratkaisuja. Ongelmaksi voisi muodostua myös tarpeettomat jännitteet kahdenvälisissä suhteissa, joihin Haaviston esittämä lähestymistapa saattaisi johtaa. Mitä vähemmän hankintaprosessi politisoituu, sen parempi”, Kanerva linjaa.

”Haaviston esittämiä ennakkorajoitteita ei pidä asettaa, vaan on tehtävä ratkaisu, joka parhaiten palvelee sotilaallisen suorituskykymme kehittämistä. Hävittäjähankinnoissa jonon ohi ei voi nostaa poliittisilla argumenteilla sellaista vaihtoehtoa, joka ei täytä Suomen puolustuksen edellyttämiä kriteereitä. Mikäli näin tehdään, teemme ison virheen.”

LUE LISÄÄ: ”Vaalien ihmeellisin ulostulo” – Pekka Haaviston avaus Suomen hävittäjistä hämmentää

Kanerva muistuttaa myös Ilmavoimien järjestämän tarjouskilpailun asetelmasta.

”On myös pidettävä mielessä, ettei kandidaatteja tarjoilukilpailuun haettaessa osallistuminen Pariisin ilmastosopimukseen ollut minkäänlainen kriteeri hankinnoille. Suomi ei ole myöskään muissa ulkomaankaupan linjauksissaan tehnyt Haaviston esittämiä rajauksia. Hävittäjähankintojen pääkriteereissä on kiinnitettävä huomiota Suomen puolustustarpeisiin ja suorituskyvyn täysimääräiseen korvaamiseen”, hän sanoo.

Hankinnan valmistelu kuuluu puolustushallinnon ja puolustusalan asiantuntijoiden velvollisuuksiin ja poliittinen päätös tehdään aikanaan niiden pohjalta, Kanerva korostaa. Hän toteaa myös, että Suomen tarjouspyyntöpäätös on tehty TP-Utvan toimesta.

LUE MYÖS: Hävittäjähankinta: Vasemmistoliitolta painava ehto Suomelle – Vain ruotsalainen Gripen kelpaa?