Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelman kirjaus näyttää käytännössä rajaavan pois suurimman osan Suomen hävittäjäehdokkaista, jos kirjausta tulkitaan laveasti.

Oppositiopuolue vasemmistoliiton keskiviikkona julkaistussa eduskuntavaaliohjelmassa on seuraava kohta:

”Vasemmistoliitto avaa uusien hävittäjien hankinnan kriittiseen tarkasteluun. Hankinnoissa ei tule antaa puolustusvoimille avointa piikkiä, vaan niistä on käytävä laaja poliittinen keskustelu. Hävittäjiä ei pidä hankkia sotaa käyvistä maista”.

Puolue on jo aiemmin kyseenalaistanut sen, pitäisikö uusia hävittäjiä hankkia sama määrä kuin nykyisiä Horneteja. LUE LISÄÄ: Hallituksen riveistä sivallus hävittäjäkauppaa arvostelleelle Li Anderssonille: ”Tässä on se suurin harha”

Erityisesti vaaliohjelman kohdan viimeinen lause kuitenkin herättää nyt paljon kysymyksiä: Mitä tarkoitetaan sotaa käyvillä mailla? Jos lausetta tulkitaan laajasti, Suomen hävittäjäehdokkaista kävisi vasemmistoliitolle ainoastaan ruotsalainen Saab Gripen E/F.

Suomen hävittäjäehdokkaat ovat seuraavat:

- Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat)

- Dassault Rafale (Ranska)

- Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia, yhteiseurooppalainen)

- Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)

- Saab Gripen E/F (Ruotsi).

Afganistanin sotaan liittyvissä taisteluissa on ollut mukana Yhdysvallat sekä joukkoja Eurofighterin valmistajamaista. Syyrian interventiossa on ollut myös Ranskan joukkoja mukana. Lisäys 1.2.: Myös Ruotsin armeijalla on ollut vuodesta 2001 lähtien Afganistanissa joukkoja, jotka tällä hetkellä toimivat Nato-johtoisessa Resolute Support -operaatiossa. Myös Suomi on mukana RSM-tukioperaatiossa, mutta ei taistelutoimissa.

Vain Ruotsi ei hävittäjäehdokkaiden valmistajamaista ole ollut mittavasti mukana aseellisissa toimissa. Ruotsi ei myöskään ole Naton jäsen.

Uusi Suomi ei ole toistaiseksi tavoittanut vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia kommentoimaan sitä, miten puolue kirjauksensa tulkitsee. Presidentinvaalien 2018 alla vasemmistoliiton ehdokkaan Merja Kyllösen kanta oli, että Suomen pitäisi hankkia uudet hävittäjät nimenomaan Ruotsista.

Vasemmistoliiton linjaus on nyt kuitenkin aiempaa painavampi, kun se on kirjattu puolueen eduskuntavaaliohjelmaan.

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi ei Uuden Suomen haastattelussa kiistä tulkintaa, että kirjaus jättäisi jäljelle vain ruotsalaisen vaihtoehdon.

Tämä on varsin ohjaava ehto, koska se ei jätä kuin yhden vaihtoehdon jäljelle?

Mustajärvi naurahtaa.

”Se ei ole mikään salaisuus, että me olemme pitäneet voimakkaasti esillä sitä, että ruotsalainen vaihtoehto pitää ottaa tosissaan”, Mustajärvi sanoo.

”Paitsi että se olisi neutraalimpi ulko- ja turvallisuuspoliittisesti, niin myös teollisen yhteistyön tekeminen Ruotsin kanssa poikisi varmasti Suomeen enemmän hyvää.”

Onko tämä ehto luotu erityisestä Gripen-rakkaudesta käsin?

”Ei se rakkautta ole, vaan päinvastoin olemme havainneet, että tätä tulevaa hankintaa on haluttu ohjata valtameren taakse, ja siitäkin syystä haluamme, että ruotsalainen vaihtoehto on samalla viivalla kuin muut.”

Mustajärvi huomauttaa, että vasemmistoliitto on pitkään kysynyt aseviennin yhteydessä, voiko mitään materiaalia viedä sotaa käyvään maahan.

”Minusta on ihan mielenkiintoista nostaa keskusteluun myös se, että voiko tämän mittaluokan hankintaa tehdä sotaa käyvästä maasta”, Mustajärvi sanoo.

Hävittäjähankinta leimahti uuteen keskusteluun hiljattain, kun myöskään suurin oppositiopuolue sdp ei ollut valmis sitoutumaan vastaavaan hävittäjämäärään kuin Horneteja nykyisin on. Sdp:n ohella tätä mieltä olivat myös vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset.

Sdp:n kanta on, että määrästä tulisi päättää vasta sitten, kun tarjouspyynnöt on katsottu läpi.

Juttuun täydennetty 1.2. tietoa Ruotsin puolustusvoimien joukkojen läsnäolosta Afganistanissa.

LUE LISÄÄ:

Sdp:n Kari: HX-hankinnassa lukkiuduttiin lukumäärään – vaatii lisää kertausharjoituksia

”Minua kammoksuttaa, ei päätöksenteko voi tällaista olla” – Kokoomuksesta jämäkkä viesti hävittäjähankinnoista Ylellä

Kokoomuslainen hämmästyi: ”Onko tämän takana demarien haaveilema sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden hallitus?”