Kokoomuksen entinen kansanedustaja, lääkäri Sirpa Asko-Seljavaara tyrmää Facebook-kirjoituksessaan täysin hallituksen esitykset koskien leikkaustoimintaa ja ensihoitoa. Näitä sote-lakiesityksiä eduskunta käsittelee tänään.

Nykyisin Helsingin kaupunginvaltuustossa istuva Asko-Seljavaara kirjoittaa näin:

”Tämä on hävytön temppu ministeri [Annika] Saarikolta. Ensin hän antoi hoitojen keskittämisasetuksen (2017), joka lopetti monen aluesairaalan leikkaustoiminnan, vaikka sairaalassa oli henkilökunta ja osaaminen. Potilaat ohjataan yliopisto- ja keskussairaaloihin, joissa ei ole tiloja eikä henkilöstöä. Nyt tulee uusi lakimuutos, joka siirtää juuri nämä elektiiviset leikkaukset yrityksille. Jos siellä tulee komplikaatio, siirretään potilas julkiselle puolelle, jonka veronmaksaja maksaa uudelleen. Tätä lakimuutosta, jota kutsutaan nimellä Lex Terveystalo, ei pidä hyväksyä. Nyt pitää ottaa harkinta-aikaa, tässä käy juuri se, mistä Aki Linden varoitti ja Orpo [hyväksyi] 2017. Osaajat julkiselta puolelta valuvat privaattiin, helpompaan työhön ja vaikeat hoidot jäävät tekemättä. Sipilän hallitus on ajamassa Suomen [terveydenhuollon] vaaralliseen tilanteeseen.”

Asko-Seljavaara on plastiikkakirurgian professori emerita. Hän toimi kokoomuksen kansanedustajana vuosina 2003-2011.

LUE MYÖS JATKOJUTUT:

”Järkyttävää ryöstökapitalismia” – Ministeri Saarikko poikkeuksellisessa ryöpytyksessä

Kokoomuspoliitikko: ”Iso ja järjetön puute” hallituksen sote-esityksessä – ”Älytöntä”

Asiakasmaksujen ”pommi” kuohuttaa: 62 euron omavastuu nousee jopa sadoilla euroilla – ”Tämä on valtava hinnankorotus”

Seljavaaran ulostuloa komppaa sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja (juttu jatkuu Facebook-päivityksen jälkeen):

Hallituksen esityksen taustat ovat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) vuoden 2017 päivystysasetuksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen kirjoitti eilen ministeriön kolumnissaan, että ensihoitoa ei ulkoisteta yksityisille toimijoille. Kumpulainen totesi, että ensihoito on viranomaistehtävä myös jatkossa ja hallituksen esityksen mukaan ensihoito on tulevaisuudessa maakuntien vastuulla.

”Ensihoitopalvelusta vastaava sairaanhoitopiiri - ja tulevaisuudessa maakunta - päättää ensivastetoiminnan tuottamistavasta. Nykyisin ensivastetoimintaa hoitavat pääasiassa pelastuslaitokset ja niiden lisäksi Rajavartiolaitos, puolustusvoimat ja Suomen Punainen risti joillain alueilla. Uusien säännösten tarkoituksena on mahdollistaa tämän käytännön jatkuminen tulevaisuudessa. Myös yksityisten toimijoiden on nykylainsäädännön mukaan mahdollista hankkia ensivastetoimintaa yksityisiltä, mutta käytännössä yksityisiä palveluntuottajia ei ole ollut mukana ensivastetoiminnassa. Maakunta päättää jatkossakin, tuotetaanko ensivaste maakunnan omana toimintana vai hankitaanko se muulta palveluntuottajalta”, Kumpulainen kirjoitti.

LUE MYÖS: HUSin ylilääkäri ja professori: ”Sote-valmistelun lähtökohdissa valuvika, jota ei millään pystytä korjaamaan”

Hallituksen leikkaustoimintaa ja ensihoitoa koskevista esityksistä kirjoitti hiljattain myös oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson blogissaan.

”Ne yksityiset voittoa tavoittelevat terveysyritykset, jotka ovat laittaneet paljon rahaa uusiin tiloihin isoissa kaupungeissa, ja joilla ei ole mitään intressiä itse järjestää hyvin kallista ja vaativaa päivystystä, voivat jatkossa jatkaa leikkaustoimintaansa sekä palveluiden myyntiä sairaanhoitopiireille ja ongelmien sattuessa lähettää potilaat päivystystä ylläpitäville julkisille keskus- ja yliopistollisille sairaaloille”, Andersson kirjoitti.

LUE TARKEMMIN: Ex-ministerin sote-tunnustus hämmentää – Li Andersson: ”Kertoo tämän maan alennustilasta”

LUE MYÖS:

Asiakasmaksujen ”pommi” kuohuttaa: 62 euron omavastuu nousee jopa sadoilla euroilla – ”Tämä on valtava hinnankorotus”

Kansanedustajan brutaali sote-ennuste: ”Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja peritään viimeistä senttiä myöden – lopulta alkaa alasajo”